Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på hvis bror og søsken har samleie får barnet downsyndrom?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på hvis bror og søsken har samleie får den barn downsyndrom ?

Besvart 30.10.2018 10:29
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Sex mellom søsken regnes som incest i Norge, og er verken moralsk eller sosialt akseptert. Etter straffeloven straffes den som har samleie med bror eller søster med fengsel inntil 1 år.

Hvis foreldrene er i slekt er risikoen for å få barn med sykdom og medfødte misdannelser dobbel så høy som når foreldrene ikke er i slekt.

Ikke alle sykdommer og misdannelser skyldes arv. Men forskning viser at risikoen for å få barn med medfødte misdannelser og enkelte arvelige sykdommer, øker når foreldrene er nære slektninger.

Tilstander som arves på grunn av slektskap, er ofte alvorlige. Det kan for eksempel være stoffskiftesykdommer, hudsykdommer og blodsykdommer, fysiske og mentale utviklingsproblemer, hørsels og/eller synsskader.

Downs syndrom (også kalt trisomi 21) er den hyppigste formen for utviklingshemming. Tilstanden skyldes en genfeil i kroppens celler. I de fleste tilfeller er ikke dette en arvelig sykdom. Den skyldes en feil i celledelingen under utviklingen av egget, sædcellen eller det tidlige fosteret (embryo).

Barn av søsken har en større risiko for utviklingshemming, men ikke nødvendigvis Downs syndrom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Seksuell erfaring med søsken?

To i en seng (colourbox.com)

På ung.no får vi spørsmål om hva som er greit og ikke greit av nærhet og berøring. Også når det gjelder søsken og andre i familien.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex