Hopp til hovedinnholdet

Siden jeg begynte med p-stav i Juli har jeg hatt mensen annenhver uke...

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er ei 16 år gammel jente som går på p-stav. Siden jeg begynte med typen min å ha ofte (ikke alltid) ubeskyttet sex, så har jeg opplevd at jeg får mensen hver andre uke. Jeg har hatt p-stav siden juli, så det skulle ikke ha vært like uregelmessig som de 3 første månedene. Kan det skyldes kjønnssykdom? Er p-piller en anbefaling for videre sex?

Besvart 19.12.2018 21:27
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Mange som begynner med p-stav opplever uregelmessige blødninger den første tiden. Opp til 6 måneder er normalt. 

Du skriver at du lurer på om det kan være at du har fått en kjønnssykdom. Det er riktig at kjønnssykdommer kan gi uregelmessig blødninger. For å bli smittet med en kjønnssykdom må man ha sex med en person som allerede er smittet. Om du og kjæresten din ikke har hatt sex med andre kan dere ikke ha noen slik sykdom. 

Om dere har hatt sex med andre før dere ble sammen, og ikke har sjekket dere tidligere, vil jeg råde dere til å sjekke dere. Det kan dere gjøre gratis på helsestasjon for ungdom.

Uansett vil jeg oppfordre deg til å ta kontakt med legen som satte inn p-staven din, for å vurdere mulighetene for å bli kvitt blødningene. For noen kan løsningen være å fjerne staven, for andre kan det å bruke p-piller i tillegg en periode få slutt på problemene. Dette er det uansett du og legen som må avgjøre :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer