Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hatt samleie med typen min og jeg hadde glemt å ta p pille i tide, derfor tok jeg Ellaone for å forhindre graviditet. Raskt etter begynte jeg å blø kraftig, i ca. 1 ukers tid. Jeg måtte da vente 5 dager før jeg kunne ta p pille, og så starte med det og vente 7 dager til samleie. Jeg tror ikke vi ventet i 7 dager og jeg tok ellaone igjen. Og jeg har vært veldig redd for å snakke med noen om dette, føler at jeg har blitt veldig deprimert og lei meg. Så når jeg ton ellaone igjen så tok jeg fingrene i munnen og prøvde å kaste opp, jeg klarte å kaste opp men vet ikke helt om jeg kastet opp pillen i samme sleng eller ikke. Og nå vet jeg ikke hva jeg skal og er veldig redd for å bli gravid.. hjelp værsåsnill

Besvart 03.01.2019 15:09
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så flink du har vært til å gjøre ting riktig. Det stemmer at går du over glemmemarginen som gjelder for din p-pille så kan du ta en angrepille. Det er to typer på markedet, den du har tatt skal man også slutte med p-piller i 7 dager fordi det kan nedsette virkningen av p-pillen. 

Vi anbefaler ikke å ta mer enn 1 angrepille pr syklus. Dette er fordi det er en stor dose hormoner for kroppen din. du vet ikke om du fikk opp den andre du tok, men igjen så må du ha opphold i en uke med p-pillene for å være sikker. Bruk så  kondom i 7 dager etter det igjen. 

Alle som opplever at de må bruke nødprevensjon er redde for en graviditet. Stort sett går dette bra, men har eggløsning først skjedd så er virkningen av angrepillen usikker. Vi anbefaler derfor alle å ta en graviditetstest 3-4 uker etter at dette skjedde bare for å være sikker på at angrepillen har virket. 

Gratis tester får du hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Jeg anbefaler deg også til å snakke med helsesøster på skolen din eller helsestasjon for ungdom hvis dette plager deg veldig. Det er veldig mange som opplever noe av det du forteller, så det er trist å høre at du blir deprimert og lei deg. Husk også at når du har tatt to angrepiller så er det endel bivirkninger som ømme bryst, humørforandringer og ømme bryster. Dette er jo også svangerskaps-symptomer så mange blir veldig redde av det. Det er også vanlig at blødningsmønsteret blir forstyrret og det kan ta noen uker før alt er på plass igjen. 

Anbefaler deg tilslutt å lese på pakningsvedlegget på dine p-piller hvor lang glemmemargin du har. Noen blir overrasket når de ser at p-pillene er gjerne virksomme lengre enn det de tror.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex