Hopp til hovedinnholdet

hva er egentlig orgasme?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei.
Jeg har noen spørsmål om onani, organsme og slikt.

For det første så lurer jeg på hva er egentlig orgasme?
Jeg veit at det er noe jenter får når de onanerer eller når de har sex. Men hva er det egentlig som skjer, er det væske som kommer ut, eller er det bare en opphisende følelse?

Jeg onanerer ofte. Men jeg veit ikke om jeg gjlr det ordentlig. når jeg dusjer eller bader bruker jeg dusjstrålen, men det blir ikke så behagelig når jeg gjør det med fingerne. Når jeg bruker dusjstrålen kommer det en deilig følelse som varer noen sekunder etter på, er det orgasme? Har du noen tips på hva jeg kan gjøre for og onanere beder?

Også lurer jeg på hva er G-punkte? Er det bare et punkt inne musa som du treffer så det blir deilig ? Jeg skjøner ikke det helt.

Håper at du kan svare på spørsmålene mine.
Jeg synes at siden deres er kjempe bra, jeg har fått veldig mye hjelp av den.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Både gutter og jenter kan få orgasme. Orgasme kan være vanskelig å forklare fordi det er få andre opplevelser som minner om orgasmen. Orgasme hos gutter preges stort sett av sædutløsning, dvs. at det kommer sæd ut av penis. Hos jenter vil det som regel ikke komme noe ut av skjeden, men hun vil være våt fordi hun er opphisset.
Hos både gutter og jenter fremkaller orgasme en ekstremt god følelse. Dette skyldes at et kjemisk stoff som heter dopamin utløses i hjernen. Dopamin kan kalles kroppens egen narkotika, og er ikke farlig i det hele tatt i denne sammenhengen.
Orgasme preges også av at musklene i området rundt kjønnsorganet trekker seg sammen. Hos mange oppleves disse muskelsammentrekningene til godt ned i beina.

De fleste jenter får lettest orgasme ved stimulering av klitoris, såkalt klitorisorgasme. Klitoris er en liten tapp som ligger der kjønnsleppene møtes, opp mot magen. Den er ofte dekket av en liten hudfold. Hos mange jenter kan klitoris være vanskelig å finne når man ikke er kåt, men når man blir kåt svulmer klitoris opp, og den blir lettere å finne.
Mange jenter synes at klitoris er så følsom at det er vondt å stimulere den direkte. Da kan man stimulere området rundt. Du kan stimulere klitoris med fingrene, ved hjelp av en dusjstråle, vibrator eller lignende. Noen kan oppnå orgasme ved å gni på et lite område noen centimeter inn i skjeden på fremveggen, kalt G-punktet.
Det du opplever når du onanerer med dusjstrålen kan veldig gjerne være en orgasme. En orgasme varer ikke så lenge, rundt 10 sekunder er vanlig. Jeg tenker at det viktigste er ikke om du kan kalle opplevelsen din for en orgasme eller ikke, det viktigste er at du liker det du gjør med kroppen din.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om religionsfrihet?

Hva er de to hovedalternativene for konfirmasjon i Norge?