Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt at etter jeg har runket, så svir det en liten stund?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på om det er normalt at noen ganger etter jeg har runket, så svir det en liten stund? Kan det være tegn på kjønnssykdom eller noe?

Besvart 15.01.2019 09:59
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Det er faktisk ikke så uvanlig at det svir litt etter en utløsning. Utløsningen er et finstemt samspill der urinrøret først skal smøres med sædvæske, før bl.a. testikler, sædledere, prostata og muskulaturen i urinrøret samarbeider  for å frakte sæden fra testiklene og helt ut av penis.

Sæden inneholder noen stoffer som kan irritere slimhinnen i urinrøret, og dersom det blir liggende igjen sæd i røret, kan dette gi svie og smerte etterpå. Man kan også tenke seg at muskulaturen i urinrøret kan bli overbelastet hvis man får en kraftig utløsning før man er "varm". Andre ganger kan det være små sår/rifter eller trange partier i urinrøret som gjør at man blir lett irritert eller ikke får tømt seg ordentlig. 

For å unngå dette problemet kan du gjøre følgende: 

  • Ta deg god tid når du onanerer eller har sex så systemet er "klart" for utløsning når den kommer. 
  • Drikk godt med væske for å få skylt gjennom urinrøret etter utløsningen.
  • Ikke stress med utløsningen, å grue seg til smerte eller trekke seg under utløsningen kan bidra til muskelspenninger som gjør vondt verre. Ta da heller en pause før utløsningen kommer og ikke ha utløsning før det føles riktig.

Svie etter utløsning kan også være tegn på en kjønnssykdom. Om du har hatt ubeskyttet samleie og ikke sjekket deg for kjønnssykdommer, bør du gjøre det. Du kan sjekke deg gratis på din nærmeste helsestasjon for ungdom.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnssykdommer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnssykdommer