Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg sjekke om jeg har sopp?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg tror jeg har sopp infeksjon på penis!! Hvor kan jeg få sjekket opp dette:/

Besvart 10.01.2019 20:44
 

Svar
Hei gutt 17 år

Om det begynner å klø på penishodet, slimhinnen blir tørr, rødt og kanskje flasser, er det et tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, men bare vann, eventuelt parfymefri babyolje, når du vasker deg, så kan problemet være løst. Slike plager kan også ses i forbindelse med en soppinfeksjon. Sopp regnes ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men om du for eksempel har sex med ei jente som har soppinfeksjon, er det svært vanlig at det merkes på penis etterpå ved at det blir røde små prikker, klør og etter hvert flasser. Ofte går dette tilbake av seg selv etter noen dager, men om plagene er veldig store, kan du få kjøpt en salve mot sopp reseptfritt på apoteket. Har du fast kvinnelig sexpartner, er det viktig at også hun behandler seg for sopp samtidig. Blir det heller ikke bedre av salven, er det lurt å få det undersøkt av en lege. Det er heller ikke uvanlig at penishodet kan bli rødt og sårt om du onanerer mye og kraftig, eller har mye sex, eventuelt samleie med ny partner. Dette er ikke farlig, og det blir bra igjen om du tar en pause til rødheten og sårheten er borte igjen.

Du kan prøve å bruke canesten salve som kjøpes på apoteket reseptfritt. Du kan også snakke med helsestasjonen eller ungdommens helsestasjon om det finnes der du bor.

Vennlig hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

”Gutteplager” – små og større plager fra penis og i underlivet

Gutt ser på underliv (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper på penis som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje penishodet er litt rødt? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex