Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil ikke bli far i en alder av 14! Jeg tror hun tar abort.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

hei! jeg er 14 år, og har hatt sex flere ganger. forrige gang jeg hadde sex, sprakk kondomet, og jenta ble gravid. jeg er livredd! jeg vil ikke bli far i en alder av 14! jeg tror hun tar abort, men jeg vet ikke!

Besvart 11.01.2019 11:56
 

Svar
Hei gutt 14 år. 

Så bra at du skrev til oss. 

Jeg forstår du er bekymret! 

Du må snakke med jenta om dette. Sikre deg at dere er alene og at dere har  god tid. Kanskje kan du innlede med å spørre hvordan hun har det? Da får hun mulighet til å fortelle deg hva hun tenker og føler. Så kan du spørre hva hun har tenkt å gjøre angående graviditeten. 

Det kan være at hun velger å ta abort. Hvis hun velger det, kan du sette deg inn i hva dette innebærer, og du kan hjelpe og støtte henne i denne vanskelige tiden. 

Det kan være at hun velger å fullføre svangerskapet. Da blir du far. Det er sånn at det er hun som bestemmer over kroppen sin og hva hun vil gjøre. Jeg forstår at dette er en skremmende tanke. Man er ikke særlig modne som 14 åringer og det å være far et er stort ansvar. Vis deg sterk og trygg og snakk med jenta. Vær der for henne i svangerskapet. Les deg opp på dette med å bli far og hva som sier i svangerskapet. Se artikkelen om å bli pappa eller ikke. 

Hvis jenta velger å fullføre svangerskapet slik at du blir far, må du snakke med dine foreldre/foresatte om dette. Hvis det er vanskelig å gjøre det alene, kan du få hjelp av helsesøster/helsesykepleier eller en annen voksen du stoler på, eksempelvis kontaktlæreren din. 

Kanskje må du også tenke gjennom om du er klar for å ha seksualitet, og om det skal være med mange forskjellige?

Det er bare 30 % av jentene som får orgasme kun ved penis` bevegelser i skjeden. Den letteste måten å få orgasme på for de fleste er ved stimulering av den ytre delen av klitoris. Da trenger man ikke å ha samleie.

Kanskje skal du starte på nytt, gi deg selv blanke ark i 2019? Det er fremdeles sånn at de fleste utforsker og har seksualitet med en kjæreste. De fleste i et parforhold følge såkalte seksuelle script; Man starer med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. Da kommer ofte samleie som en naturlig fortsettelse av seksualiteten. Når man er i et forhold er det vanlig at jenta bruker hormonell prevensjon. Da slipper man å tenke på dette med kondom.

Hvis man har ubeskyttet seksualitet med andre, må man teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)/kjønnssykdommer. Det kan du gjøre på helsestasjon for ungdom eller hos fastlegen.

Snakk med jenta! Hjelp henne og være der for henne i denne vanskelige tiden! Da tar du ansvar.  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt! 

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Skal jeg bli pappa - eller ikke?

Gutt tenker (colourbox.com)

Det kommer som et sjokk. Hun sier hun tror hun er gravid! Du vet at dere kanskje ikke var så nøye med å bruke prevensjon, eller du satset på at hun tok ansvaret for det - og nå sitter du altså der og vet ikke hva du skal gjøre eller tenke. Husk at det er hjelp å få!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex