Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slappe av og ikke tenke på annet når vi har sex?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæreste min har sex. Men i det siste har jeg fått så vondt i skjeden når vi har sex, en slags brennende følelse. Mens vi har sex så klarer jeg ikke helt og slappe av heller, jeg tenker på alt mulig. «Tenk om mamma kommer inn» og liknende. Jeg er litt usikker på kroppen min og hater spesielt magen min. Jeg tenker dette er noe av det som ikke får meg til å slappe av. Jeg føler det e så ubehagelig og skulle vise magen min til han. Han er en veldig veltrent gutt og har mye muskler. Jeg vet han aksepterer meg slik jeg er osv, men jeg tørr liksom ikke og vise ordnerlig hvordan magen min ser ut. Når han ser der, holder jeg den inne og da klarer jeg ikke slappe av under sex. Når han er over meg klasker magen hans i min og det er så ubehagelig så jeg holder den inne. Jeg vil nesten aldri være oppe fordi jeg liker ikke slik magen min er. Kan jeg få noen tips til hvordan slappe av mer og ikke tenke så mye på alt annet.

Besvart 28.01.2019 18:50
 

Svar
Hei jente 15!

Det er ikke uvanlig at en kan kjenne på prestasjonsangst og lure på om en ser bra nok ut, om en gjør en god nok jobb i senga og om den andre liker en. Da kan en spenne seg og tenke på alt mulig annet enn å nyte sexen. Har en det slik, er det ikke uvanlig at en kan kjenne på ubehag eller smerter når en har samleier. 

For å endre at det er vanskelig å vise seg fram for kjæresten, er det viktig å gradvis venne seg til å vise seg fram for kjæresten sin. Dette kalles for eksponeringsterapi. En begynner med å vise fram de delene av kroppen som er minst ubehagelig å vise, for eksempel å gå rundt foran kjæresten med singlet og truse.

Når du kjenner deg mere komfortabel med dette, går du til neste steg som for eksempel kan være å ligge i senga uten singlet sammen med kjæresten din. Deretter kan du for eksempel bevege deg med magen bar om du skal på toalettet. Etter det har gått en stund, kan du kan kjæresten din berøre magen din litt. Det viktige er at det kan skape ubehag, men at ubehaget reduseres når du har vist deg fram gjentatte ganger.

Det er også viktig at du starter med det som gir minst ubehag og deretter gå videre til det som er mere ubehagelig. Går du for fort fram, skaper det for mye uro og angst. Lag deg gjerne en liste hvor du skriver hva som er minst ubehagelig og stegene videre. Etterhvert vil du oppleve at det dårlige selvbildet ditt, vil påvirkes av at kjæresten din liker deg som du er. 

Snakk gjerne med helsesykepleier på helsestasjon for ungdom i kommunen din for å få støtte mens du jobber med dette. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex