Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke om jeg vil ha sex

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg hadde sex et par ganger med min ex for ett år siden da vi var sammen. Nå "holder jeg på med" en annen og han vil ha sex. Jeg vil også men samtidig ikke. Det som er rart er at jeg føler meg nesten mer jomfru enn før jeg hadde sex. Jeg vet liksom ikke helt. Jeg bare vet ikke om jeg vil ha sex med han eller ikke?

Besvart 03.02.2019 22:28
 

Svar
Hei

Så bra at du tenker gjennom hva du vil og hva som passer for deg.

Hvis du ikke vet om du vil ha sex så vil jeg anbefale deg å vente med det. Pass på at du bruker prevensjon og vent til du er sammen med en du liker og er trygg på, og du kjenner at du har veldig lyst til å ha sex.

Sex med en annen person

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Før du har sex med en annen, er å være mentalt eller tankemessig moden vel så viktig som å være fysisk moden for det. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

Sex skal være en positiv opplevelse for dem som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en dårlig opplevelse.

Bruk masse tid, bli kjent med deg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse. Siden du er under 16 år må jeg også nevne den seksuelle lavalder. Det er en beskyttelseslov. Men det kjenner du kanskje til?

Jomfru

Begrepet jomfru henspeiler til at en gutt eller jente ikke har hatt samleie. For de fleste handler samleie om penis i skjede, med den forutsetningen at det er en gutt og en jente som har samleie. Hva med de som har sex som ikke involverer penis i skjede?

I noen kulturer er jomfruelighet forbundet med uskyld, det motsatte av skyld. Skyld er en urimelig følelse i forbindelse med å ha sex – en skal ikke trenge å føle seg skyldig. Spesielt jenter kan oppleve at «jomfrubegrepet» blir brukt i forbindelse med ryktespredning og baksnakking. Det er kun en selv som kan bestemme om en er «jomfru» eller ikke. Ulike mennesker har ulike oppfatninger av hvilke seksuelle aktiviteter som fører til at en ikke er «jomfru» lenger.

Lykke til videre med utforskingen av din egen seksualitet. Se også informasjon i vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex