Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt sex, kan jeg bli gravid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år som nettopp har hatt sex med en gutt som var 16. Begge to var med på det, men jeg er litt redd for at jeg skal bli gravid dersom han ikke hadde på seg kondom og jeg ikke går på p-piller. Han kom da han var inni meg, men vi tenkte ikke noe på det da det var så deilig. Hva er sannsynligheten for at jeg ble gravid og kan han bli straffet for å ha sex med meg når han er 2 år eldre enn meg?

Besvart 09.03.2019 22:41
 

Svar
Hei jente 14 år!

Ja, når du har hatt samleie med en gutt som fikk utløsning i deg, kan du bli gravid. Sjansen for å bli gravid er rundt 20 - 25 %.

Hvis du ikke får mensen som vanlig bør du ta graviditetstest. Den kan du tidligst ta to uker etter dette samleiet, eller ved uteblitt mens. Jeg råder deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom dersom du ikke får mensen. Der får du hjelp til å ta en graviditetstest, og råd med tanke på det valget du må ta dersom du er gravid. Hvis du ikke er gravid kan du få informasjon og hjelp til å skaffe deg prevensjon. 

Hvis dette går bra, råder jeg deg til å bruke prevensjon neste gang. Det er stor fare for å bli gravid hvis du fortsetter å ha samleie uten prevensjon. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke.

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig. Helsesykepleier har taushetsplikt og  er der for å hjelpe deg. Hun / han vil ikke spørre etter barnefar, eller anmelde han.  

 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex