Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig og å ha sex med en 14 år gammel jente? Jeg er 16 år.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Er det farlig og å ha sex med en 14 år gammel jente jeg er 16

Besvart 26.03.2019 04:52
 

Svar
Hei gutt 16 år. 

Seksualitet skal være frivillig og jevnaldrende. I og med at du er 16 år og jenta er 14 år, er det ikke lov at dere har seksualitet. Det er fordi hun er under den seksuelle lavalder, og at du er over den seksuelle lavalder. 

Når aldersforskjellen vurderes, vurderes også modenheten. Hvis den yngste part er veldig moden for alderen, vil en større aldersforskjell kunne godtas. 

I den vedlagte artikkelen om seksuell lavalder står det at det ikke er vanlig at ungdommer blir straffet for å ha seksualitet sammen. Hvis ingen anmeldelse foreligger, vet ikke politiet om det. "Når to jevnaldrende har frivillig sex er jo det vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med."

Hvis du ikke kjenner jentas foreldre/foresatte, bør du bli kjent med de og de med deg. Du og jenta bør kanskje snakke med foreldrene/foresatte om at dere har seksualitet sammen? 

Du/dere kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier om dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex