Hopp til hovedinnholdet

Kan ungdommer ha sex hvis begge har lyst?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Kan ungdommer ha sex hvis begge har lyst. har jævlig lyst å stappe pikken i en vagina

Besvart 08.04.2019 19:34
 

Svar
Hei gutt 13!

Det er en selv som bestemmer om en skal ha sex, med hvem og på hvilken måte. Om det er to som vil ha sex med hverandre og ikke føler seg presset eller overtalt, så er det ok.

Men, det er ikke alltid dette er like enkelt. For eksempel når en er under den seksuelle lavalderen. I Norge er denne 16 og sier at personer under 16 ikke kan ha sex. Loven er der for å beskytte en fra å ha sex med noen før en er moden og klar. I tillegg skal loven beskytte barn fra å ha sex med voksne. 

All seksuell kontakt med barn under 14 år er nå definert som voldtekt, selv om en ønsker og vil være med på sex. 

Dere er begge 13 - det vil si at dere også er under den kriminelle lavalderen på 15 og vil derfor ikke få straff. Likevel skriver vi om dette. Grunnen til det, er at det ikke er så lett å være den som ikke har lyst på sex og som kanskje føler seg pressa. Har en en kjæreste som er veldig kåt og gir sterkt uttrykk for at en vil ha sex, så er det ikke så enkelt å stå imot det. 

Det er derfor fint om dere går sammen til helsesykepleier på helsestasjon for ungdom i kommunen deres. Der kan dere få råd og veiledning om hvordan dere skal gå fram for at det skal bli en god opplevelse for dere begge. Helsesykepleier vil også hjelpe dere med prevensjon, slik at dere ikke blir foreldre.

Les gjerne vedlagte artikler for mere informasjon.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er samtykke til sex?

Skal vi ha sex? Ja eller nei?

Det er lov å ombestemme seg, også når du starter en seksuell aktivitet. Lær deg å tyde den andres signaler, og pass på at du er tydelig selv. Lær her hva samtykke til sex egentlig er.

Les mer

Er det greit å mase seg til sex?

Par i en seng (colourbox.com)

Du gleder deg kanskje veldig til å ha sex med kjæresten din, men det å mase om sex kan føre til at kjæresten din føler seg presset til å ligge med deg. Det er aldri greit å presse noen til sex.

Les mer

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex