Hopp til hovedinnholdet

Når er det greit å ha sex?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Når er det greit å ja sex? Føler meg super klar til å ha sex! Eller jeg har hatt det med kj’en min, elsker han så mye<3 har hatt sex med han, kondom har han brukt vær gang,selv om jeg ikke har fått mensen enda, lurer på når det kommer!:( vil ha det! Han elsker å slikke meg, å jeg lever får å suge! Føler meg så trygg på han. Men litt vondt når vi har sex å han går inn og ut drit fort, hvorfor det?

Besvart 26.04.2019 04:58
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Den seksuelle lavalder er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at en ikke har sex før en er klar for det tankemessig og fysisk, og for å sikre seg at voksne og ungdommer som er 16 år eller eldre, ikke har sex med personer under 16 år. Vi er her på ung.no forholder oss til den lovbestemte alderen for seksualitet. 

Er du sikker på at du er klar til å ha seksualitet med en annen person? Det er noen ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.

Man må være på omtrent samme alder og modenhets-nivå. Hvis kjæresten er eldre enn deg er det ikke sikkert det er lov.  

Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.

Hvis en eller begge ikke er klare for det en gjør, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse. 

Det er også sånn at mange jenter blir skuffet over det å ha samleie. De kjenner lite eller ingenting. Det er bare 30 % som nyter samleie. Det er fordi det er få nerver i skjeden og sånn må det være med tanke på at skjeden også er en mulig vei ut for en baby en gang i framtida. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde. Men man kan lære seg å like samleie etterhvert, og noen liker det med en gang. Den letteste måten å få orgasme på er ved stimulering av den ytre delen av klitoris. 

Samleie skal ikke være vondt. Hvis det er vondt er det som oftest fordi jenta ikke er nok seksuelt tent. Da er skjeden tørr og trang. Friksjonen fra penisen kan lage rifter og sår som svir og er smertefulle, nesten som gnagsår. 

Du kan bli gravid før du har fått menstruasjon. Det er fordi den aller første eggløsningen kommer før den aller første menstruasjonen. 

Når tid den første menstruasjonen kommer er vanskelig å si. Noen får den tidlig, mens ander kan være 16 år før de får den. Se artikkelen om dette. 

Du må snakke med kjæresten om at samleie er vondt. Han kan ikke føre penisen så raskt inn og ut, og heller ikke med så stor kraft. 

Du kan også snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Du er viktig og verdifull, du eier kroppen din og bestemmer over den!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex