Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg ha samleie selv om jeg er under lavalderen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ung, er ei jente på 14 og lurer på 3 ting: 1. Jeg og kjæreste min er veldig glad i hverandre. Vi snakker ofte om og ha samleie og sånt, vi har begge berørt og følt på hverandre met klær på og lar verandre røre og klå. Hva tror dere er lurt? Og burde jeg gjøre det selvom jeg er under lavalderen for det, og jeg er veldig redd for at kjæresten min skal havne i trøbbel fordi han er eldre enn meg. 2. Er det lurt og spørre en venn man stoler veldig godt på om kondom eller andre prevansjonsmidler? 3. Jeg har egt veldig lyst til og føle han under alt av klær, men jeg tørr ikke og spørre. han har fått meg til og få orgasme men det er liksom litt rart når ikke jeg får han til og komme. Hva er deres tips? PS: Jeg har også akkurat lært meg til og like kroppen min og den jeg er sånn ca.

Besvart 26.05.2019 11:12
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Så fint at du har en kjæreste, og at dere er så glade i hverandre.

Det er også så flott at du liker kroppen din!

 

1. Den seksuelle lavalderen er 16 år. Vi har denne loven for å beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Loven er også til for å beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk/kroppslig og psykisk/tankemessig.

Vi her på ung.no forholder oss til loven og jeg kan derfor ikke si hva du skal gjøre angående seksualitet med kjæresten din. 

Hvis kjæresten din er 16 år eller eldre, kan han komme i trøbbel hvis dere har sex. Du som er under den seksuelle lavalderen kan ikke straffes for å ha sex med noen som er over den seksuelle lavalderen.

Loven sier at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. 

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. De som har sex vil ikke kunne bli straffet hvis ikke politiet får vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. 

Det er noen foreldre som har anmeldt eldre kjæreste til politiet. 

Kjenner foreldrene/de foresatte kjæresten din? Vet de at dere er kjærester? Har de sagt noe om seksualitet? Kan du snakke med de om dette, tror du? 

Hvis de ikke kjenner kjæresten din, kan du kanskje ta han med hjem, slik at de får hilse på han og etterhvert bli kjent med ham. Da kan det være at det også blir lettere å snakke med de om dette med seksualitet. Foreldre bekymrer seg ofte om ungdommen deres har seksualitet før de er klare for det, og de bekymrer seg for uønsket graviditet og kjønnssykdommer. Hvis der får en god dialog om dette, kan det være bra for dere alle. 

2. Det er ingen aldersgrense for å få prevensjon. Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen og få gratis kondomer. Du kan også snakke med helsepersonell på helsestasjon for ungdom om prevensjon. Se artiklene om dette. Noen helsestasjoner for ungdom har gratis hormonell prevensjon til de som er under 16 år. 

3. Du kan prøve å ta på kroppen hans under klærne neste gang dere er sammen. Du kan la hånden stryke over ryggen hans under t-skjorten og se hvordan han reagerer. Hvis du merker at han liker det, kan du kanskje stryke på brystet og magen hans også. Hvis han tar på ditt kjønn og du synes det er greit, kan du også prøve å ta på hans kjønn. 

Det er også fint å snakke om hvor ens grenser går, hva en vil gjøre og ikke vil gjøre. Kanskje kan du vise ham hva du har skrevet og svaret her? Da får dere også god verbal kommunikasjon om seksualitet. 

Du kan snakke med helsesykepleier om alt dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex