Hopp til hovedinnholdet

Jeg plages med svie ved vannlating etter sex - hvorfor?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Noen ganger etter jeg har hatt sex med typen begynner det å svi når jeg går på do og jeg det er vanskeligere å holde seg. Dette varer som oftest bare noen dager. Jeg følger også anbefalingen med å gå på do rett etter samleie. Hvorfor blir det sånn og er det noe jeg kan gjøre for at det skal bli bedre?

Besvart 22.05.2019 14:43
 

Svar
Hei jente 17 år!

Jeg forstår at dette er plagsomt og det du beskriver høres ut som lette symptomer på urinveisinfeksjon (UVI).

Det er faktisk ikke unormalt å få en UVI etter sex. Særlig ser man dette i forbindelse med seksuell debut, men det kan selvfølgelig også skje når som helst når man er seksuelt aktiv. Dersom symptomene dine ikke gir seg, synes jeg at du skal ta med en urinprøve til legen din for å se om det er snakk om en infeksjon som trenger behandling.

Et vanlig råd for å unngå UVI etter sex, er som du nevner å alltid gå på do å tisse etter samleie. Bruk av kondom kan også for noen hjelpe. Drikk mye vann slik at du får en god gjennomskylling, noen sverger også til juice eller tranebær, men det er mer kjerringråd, ikke forskningsbasert.

Er dette en ny partner, er det anbefalt å test seg for klamydia, det er alltid  lurt å gjøre etter sex med ny partner. 
Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex