Hopp til hovedinnholdet

Har trang forhud, og vil ha operasjon. Kan jeg kreve det?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg hadde en legetime på grunn av trang forhud, jeg hadde håpet på operasjon så fort som mulig fordi jeg bare vil bli ferdig med det og vil ikke trenge å tenke på dette i flere måneder. Legen min sa jeg trengte å bruke en salve eller krem som skulle løsne huden, men måtte bruke denne i 5 uker ellernoe, så da hadde det vært mye bedre å ha operasjon. Men når jeg spurte om å operere med en gang så sa de at jeg måtte gå på den kremen og se om det ble bedre før jeg evt kunne operere, er det sånn at jeg ikke kan velge selv hvordan jeg løser problemet? Kan jeg ikke si at jeg vil ha en operasjon? Eller må sykehuset bestemme det for meg?

Besvart 27.05.2019 00:40
 

Svar
Hei

Legene kan nok bestemme for deg om du får en operasjon eller ikke.  Det er fordi legen står ansvarlig for operasjonen, og for at operasjonen er nødvendig. Alle operasjoner innebærer en risiko for komplikasjoner, som arr, betennelser og at noe går galt. Derfor må leger kun operere når det er strengt nødvendig og når fordelene  veier opp for mulige ulemper/bivirkninger/risikoer. Ellers kan legene få straff. 

Men den viktigaste grunnen er jo at en skal unngå at pasienten får en unødvendig risiko og opererer noe en ikke trenger. Men trang forhud er det mange som blir bedre ved å bruke en sterk krem en får på resept av legen. 

Jeg skjønner at 5 uker virker lenge. Men en operasjon er heller ingen «Quick fix». Penis blir sår og vond i mange uker etter operasjonen, og det tar noen uker før en kan onanere eller ha sex. Dessuten så fjerner man jo som regel noe av forhuden ved en operasjon. Området kan føles overfølsomt (men også numment) lenge etterpå. En operasjon er mye mer drastisk enn en krem. Og når kremen hjelper mange, er legen pliktig til å forsøke med den først. 

Men ikke minst for din egen del, bør du prøve krem først. Da slipper du en operasjon. Og det kan nok ta like lang tid (om ikke lenger) å behandle dette med en operasjon. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trang forhud

Boxershorts (colourbox.com)

Trang forhud er noen ganger et problem for gutter. Noen har hatt problemer med det og blitt operert når de er små, mens andre opplever dette når de kommer i pubertet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex