Hopp til hovedinnholdet

Revner nederst ved vaginalåpningen/tissen under samleie. Lege?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er så uheldig og revner nederst ved vaginalåpningen/tissen under samleie, ser ut som at det har revnet. Dette skjer hver eneste gang, og gir en intens, vondt smerte. Det hjelper ikke hvor våt jeg er/ hvor mye glidemiddel vi bruker. Mitt spørsmål er, er dette noe jeg kan dra til gynekolog med, eller må jeg til fastlege?

Besvart 31.05.2019 10:37
 

Svar
Hei jente 19 år. 

Du kan gå til lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen med dette. Hvis legen mener det er nødvendig, henviser den deg til gynekolog. 

Mens du venter på hjelp skal dere ikke ha samleie! Dere kan ha annen form for seksualitet, gjensidig onanering, oralsex, men uten penetrering eller at noe føres inn i skjeden. 

Kan det være at du mister den seksuelle tenningen fordi du vet det blir vondt? Skjeden som akkurat var våt og utvidet, blir raskt trang og tørr hvis man vet det blir vondt. Da hjelper det ikke med glidemiddel. For å unngå dette, må du beholde tenningen. Da er skjeden ikke bare våt, men også utvidet. 

Noen, som vet det blir vondt, kan også ubevisst stramme musklene i bekkenet. Da kan skjedeåpningen nesten lukke seg. Du kan få god kontroll på disse musklene. Se artikkelen om ikke å få orgasme når man har samleie, avsnittet om å trene bekkenbunnsmusklene. Når du har god kontroll på disse, kan du bevisst slappe av i disse musklene. I det penisen føres inn, kan du puste sakte ut og slappe av, liksom slippe musklene ned. Penisen må føres sakte inn, og deretter skal han holde den rolig der, mens du strammer og slapper av i musklene. Da viser du for deg selv at du har god kontroll. Når han beveger penisen skal han gjøre det sakte, slik at du blir vant til bevegelsene. Husk å benytte de seksuelle tankene og fantasiene, slik at du beholder den seksuelle tenningen.

Snakk med kjæresten. Dere kan lese dette og artiklene sammen og snakke om det dere leser. Da får dere også god verbal kommunikasjon om seksualiteten.  

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier/spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex