Hopp til hovedinnholdet

Sex er ofte et tema. Hvem skal ta initiativet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg å kjæresten har vært sammen i 3 uker. Vi koser, kysser, spoone og litt forskjellig. Sex er ofte et tema. Hvem skal ta initiativet? Hvordan starter man? Er det vanlig runke han? Hvilken stilling burde vi bruke? Hvor lange skal vi holde på? Mvh jente 16

Besvart 02.06.2019 19:48
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Så fint at du har funnet en kjæreste. 

I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Dere koser, kysser og ligger tett inntil hverandre. Det er fint.

Hvem som tar initiativ videre, er forskjellig. Mange beskriver det som en forsiktig, og noen ganger litt stille utforskning, at man prøver seg fram med å ta og kjenne på kroppen til den andre, og at den andre gjør det samme tilbake. 

Det er også viktig at man snakker om hva man vil gjøre, og hva man ikke vil gjøre. 

Hvis du, for eksempel, ønsker å ta på rumpa hans, kan du spørre om det er greit at du gjør det. Deretter vil han sannsynligvis også ta på di rumpe. Så kan du spørre om du kan kjenne på penisen hans, kanskje først utenpå buksa. Da vil han sannsynligvis også kjenne på ditt kjønn. 

Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.

Det er mange som lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme før de har samleie. Da blir de trygge på hva den andre liker og de blir trygge på seg selv i situasjonen. 

I den vedlagte artikkelen om kåthet, onanering og orgasme kan du lese mer om hvordan man runker en gutt. Spør om du holder på rett sted på penisen, om du holder passelig hardt, om takten du onanere han i er passelig. Forklar hva du liker. Du kan også holde din hånd over hans og føre fingeren og vis ham. 

Når det gjelder samleiestillinger er det mye forskjellig man kan prøve. Se artikkelen om vanlige samleie stillinger. I denne er det også en lenke til tegninger av forskjellige stillinger. 

Snakk med kjæresten. Kanskje dere sammen kan lese artiklene og snakke om det dere leser? Da får dere god verbal kommunikasjon om seksualitet. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sexskole

kropp (colourbox.com)

Sex er mer enn samleie. Fingring, onanering, beføling og suging er også sex. For å få best nytelse, er det viktig at du er kjent med kroppen og seksualiteten din. Hvor godt kjenner du deg selv?

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex