Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! jeg og kjæresten min hadde sex for første gang for to-tre uker siden. Vi brukte kondom og han ble aldri ferdig inni meg. men likevel har jeg ikke fått mensen enda. sist jeg fikk det var rundt 25. april. Og jeg vet det er normalt ar mensen er litt sen og sånt i min alder, men den er aldri sen hos meg. jeg er veldig bekymra over at en ulykke har skjedd. burde jeg være det? og om det faktisk har skjedd en ulykke hvordan virker dette med angrepiller eller abort? vet veldig lite om disse to tingene, takk på forhånd

Besvart 03.06.2019 09:56
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss I Ung.no.


Først og fremst er det veldig fint at dere brukte kondom, dette er beskyttende både mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner.

Hvis dere hadde kondom på under hele samleiet og kondomet var helt etterpå, kan du ikke bli gravid.
 Er det slik at dere ventet til litt ut I samleiet før dere satte på kondomet kan det være lurt å ta en test. Det kan være sædceller i den væsken som gjør penis våt når gutten er kåt. 

 Angrepille må tas så raskt som mulig og senest innen 3 eller fem døgn, avhengig av type. I deres tilfelle er det derfor for sent å ta en angrepille. Du kan ta en graviditetstest som er til å stole på når det har gått tre uker etter samleiet.
Snakk med helsepersonell på Amathea, skolen, på helsestasjon for ungdom eller fastlegen for å få sikker prevensjon eller om du er engstelig for å være gravid.

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke (= 10 uker etter graviditetsstart!). Svangerskapsukene regnes fra første dag i siste menstruasjon, altså opp til 2 uker før man faktisk blir gravid.
Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man søke om dette. 

Det er jenta selv som har den endelige bestemmelsesretten over om hun vil ta abort eller ikke. Er en jente under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler imot det. 

Her finner du mer utfyllende informasjon om abort.

Abort er gratis, det gjelder også om du oppsøker lege for å prate om det på forhånd.

Hvis du har blitt gravid og vurderer å ta abort, kan du gjerne prate med fastlegen, helsesøster eller noen på helsestasjon for ungdom  for å få veiledning.  Du kan også kontakte Amathea hvis du trenger å prate med noen før du bestemmer deg.  I alle fylker er det ett eller flere sykehus som har mulighet til å gjennomføre abort. Du kan gjerne kontakte sykehuset der abort utføres direkte for time, uten å prate med andre i helsevesenet først.  

Håper dette var svar på det du lurte på. Legger ved noen artikler du kan se nærmere på :)

Vennlig hilsen

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Gravid og usikker?

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det på telefon, chat eller mail.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex