Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke hatt sex før, må jeg teste meg for sykdommer?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk en kjæreste for nesten tre måneder siden. Vi klemmer og kysser masse når vi er sammen, og jeg tror nok vi snart kommer til å ha sex. Jeg har ikke hatt sex med noen før, men jeg har lurt på om jeg bør sjekke meg for kjønnssykdommer likevel. Er ikke det mest vanlig, å sjekke seg før man har sex med en ny partner? Jeg tror heller ikke hun har hatt sex med noen før, men jeg har ikke spurt henne om det direkte (hvordan kan jeg forresten ta opp det temaet?). Er det noe "vits" i å sjekke seg selv om man ikke har hatt sex, eller anbefales det uansett? Takk!

Besvart 26.06.2019 23:30
 

Svar
Hei jente 17!

Har du aldri hatt noen form for sex med andre enn deg selv, trenger du ikke å teste deg for sykdommer.

Noen tenker at sex er det samme som samleie og tenker derfor ikke på at sykdommer kan smitte også når en gjør andre ting. Gjør en noe som fører til kontakt mellom slimhinner, er det lurt å teste seg. En har slimhinner i munnen, skjeden, endetarmen og på penis. Det betyr for eksempel at om en slikker noen eller blir slikka, kan smitte overføres. 

Er det slik at ingen av dere har hatt seksuell kontakt med andre, trenger dere ikke å teste dere. Men har dere hatt sex, er det ok. Dette kan dere få gjort på helsestasjon for ungdom i kommunen deres, helt gratis. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex