Hopp til hovedinnholdet

Kondom er det trygt

Gutt 14 år
 

Spørsmål
Hallo :) Har noen spørsmål jeg gjerne vil ha svar på så fort som mulig :) Jeg og partneren min har lenge snakket om og ha sex, og begge føler seg klare for det, men er litt redd for hva som kan skje.. 1. Hvor trygt er det og bruke kondom? (har lest litt her på ung.no og syntes ikke det høres helt trygt ut) 2. Er det tryggere og bruke 2 kondomer utenpå hverandre?, hvis ikke, hvorfor? 3. Går det ann å bruke en brødpose? hvis nei, hvorfor ikke?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hvis du bruker kondom på riktig måte, er dere godt beskyttet mot uønsket graviditet. Av 100 par som bruker kondom gjennom et helt år, vil mellom 3 og 10 kvinner bli gravide. Det er ingen prevensjonsmiddel som er 100 %, men kondom er et fint alternativ. Men øv gjerne på egen hånd før du skal bruke det med en partner. Det kan bli mye fikkling hvis man ikke får det til og en annen ser på første gang du skal tre den på. Øv hjemme alene.

Kondomer er det eneste prevensjonsmiddelet som også har god beskyttelse mot kjønnssykdommer som klamydia, hiv/aids, kjønnsvorter og herpes. Selv om kondomet beskytter veldig godt mot kjønnssykdommer, er det ikke 100 % sikkert. Det er ikke noe poeng å bruke to stykker. Sjekk kondomen etterpå og se om det har lekket ut noe sad. Du kan ikke bruke brødpose. Det vil ikke være trygt, da det kan gli av og en kvinne kan bli sår innvendig. Kondom får du gratis på helsestasjon for ungdom, du finner adresse på www.unghelse.no

Husk også at du er bare 14 år og har god tid til å finne ut av dette. Lykke til

Legger ved under svaret noen artikler


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon


Quiz: Hva vet du om reising?

Hva er aldersgrensen på språkreiser?