Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
Er HIV/Aids Farlig? i såfall hvorfor?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HIV er en forkortelse for humant immunsvikt virus. De fleste som har HIV, har fått det som følge av ubeskyttet sex med en infisert person, det vil si en person som er smittet og er bærer av viruset. HIV ødelegger immunsystemet ditt, noe som gjør at forsvaret ditt mot infeksjoner svekkes, og du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer. Når det skjer, kalles tilstanden AIDS, som er en forkortelse for acquired immunodeficiency syndrome (ervervet immunsvikt syndrom).

Det er når man får veldig nedsatt immunforsvar at det begynner å bli farlig.

Man får spesielle infeksjoner(som ellers ikke folk blir syke av) fordi immunsystemet er blitt så ødelagt av HIV at det ikke lenger kan beskytte mot mikroorganismer som gjør en syk. Det er en bakterie- eller virussykdom som andre ikke blir syke av, som man da kan bli veldig syk av og dø.

Det er nå heldigvis utviklet medisin som man kan få hvis man oppdager at man har HIV. Denne gjør at det tar omtrent dobbelt så lang tid før man utvikler AIDS som uten medisin.

Det finnes foreløpig ingen medisin som kurere HIV eller AIDS.

Er man smittet med HIV, kan man smitte andre resten av livet hvis man har ubeskyttet sex eller ved smitte fra blod. -For eksempel narkomane som bruker samme sprøyte.

Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang.

Jeg vet ikke hvorfor du spør om dette, men hvis du lurer mer på det, eller kjenner noen med HIV/Aids og har spørsmål i den forbindelse, kan du prate med en helseperson; lege, sykepleier, helsesøster e.a. om det.Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om krig og fred?

Hvem fikk Nobels fredspris i 2015?