Hopp til hovedinnholdet

De sier at det er politiets plikt å anmelde meg hvis jeg har sex med kjæresten min

 

Spørsmål
Hei. Jeg er en jente på 16 år, og jeg har en kjæreste på 14 år. Jeg har diskutert temaet sex med foreldrene mine en del, og de sier at det er politiets plikt å anmelde meg hvis jeg har sex med kjæresten min, ettersom han er under den seksuelle lavalderen. de sier at loven sier at man ikke kan ha sex hvis man er under 16 år, uansett. jeg er redd for hva de kan gjøre hvis jeg og kjæresten min bestemmer oss for å ha sex, og jeg tør ikke konfrontere dem med det som står på denne siden om jevnalder og utvikling. dette betyr at jeg står i en vanskelig situasjon, ettersom jeg ikke vil velge å ha sex hvis det betyr at foreldrene mine kommer til å anmelde meg, og være skuffet over meg. hva bør jeg gjøre?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at foreldrene dine har noen klare meninger om når DE mener det er greit og ikke greit å ha sex. -Og det må de jo få lov til å ha, men det handler nok mer om deres meninger enn om loven. Jeg forstår at du har vurdert å vise dem det vi skriver om seksuell lavalder her på ung.no, og det syns jeg var en god ide, og du kan jo kanskje gjøre det senere når du føler deg klar for det.

Det er et dilemma, dette med god seksuell start parallelt med dårlig samvittighet for å skuffe foreldre. Foreldrene dine har formidlet at du vil "skuffe" dem hvis du handler annerledes enn de mener er riktig, og det er ofte en verre trussel enn en politianmeldelse (som nok ikke vil få noe særlig konsekvenser hvis det er frivillig fra begge). Skuffede foreldre gjør vondt i sjela.

Jeg ser det slik at du må vurdere hele situasjonen. Er det viktig for deg å følge dine foreldres regler for dette, eller føler du at du vil følge det DU mener er riktig. Kanskje går det an å vente litt med samleie med kjæresten. -Det er mye deilig nærhet/intimitet man kan ha uten samleie.
-Og er det slik at foreldrene dine MÅ vite om alt?
-Hvis dårlig samvittighet overskygger det positive ved evt. sex, kan det i seg selv kanskje være grunn til å vente litt.

Ha det fortsatt fint med kjæresten, forelskelsen og forventningen om sex. -Og med sex når tiden er moden for det.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Hva vet du om problemer hjemme?

Hvor langt unna ditt hjemsted må du bo for å ha rett på bostipend?