Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon, selvskading, selvmordstanker og prestasjonsangst. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge slitt med depresjon, selvskading, selvmordstanker og prestasjonsangst. Nå som jeg har begynt på videregående har ting blitt ganske ille. Bare å komme seg opp om morgenen er slitsomt fordi jeg ikke har styrke eller lyst. Jeg blir fort deprimert bare av tanken. Når jeg har innleveringer, presentasjoner eller prøver blir jeg ofte så stressa og deprimert at jeg utsetter det til gjerne natten før. Jeg har ikke kontroll over noe. Dette gjør at jeg får mange vonde tanker og selvskader. Jeg har begynt å få sterke selvmordstanker og jeg har lite tro på at jeg vil overleve hele videregående slik som det er nå. Jeg snakker med psykolog og hun mener at det beste for meg er å finne en løsning som gjør at jeg slipper så mye skolearbeid som gjør meg stresset. Er det noen slike løsninger? Hun har selv snakket om folkehøgskole og å ta bort noen fag som jeg tar hos privatist senere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det høres ut som om du har det tøft for tiden. Når man har det slik du beskriver, får man ofte negative tanker om seg selv og fremtiden, og da blir hverdagen tung.

Det er bra at du har oppsøkt hjelp og har noen du kan snakke med. Jeg synes også det er veldig bra at du klarer å sette ord på de tankene og følelsene du har, dette er en egenskap som vil være til hjelp for deg videre. Jeg håper du også tar opp selvskading og selvmordstanker med psykologen din. 

Det høres ut som om du stresser mye med skolearbeidet og at du føler du har mistet kontrollen. Når man har det slik, kan det i en periode være lurt å forsøke å redusere litt på arbeidsmengden. Å få litt mindre skolearbeid, kan gjøre at man får mer oversikt og kontroll. Da kan man oppleve at man mestrer skolearbeidet, og det kan påvirke tanker i en mer positiv retning. Mange skoleelever synes det er vanskelig å utsette noen fag eller eksamener, men noen ganger gjør det at mange klarer å snu en tøff situasjon. Jeg tror det er lurt at du snakker med kontaktlærer eller rådgiver på skolen din om dette. Hvis du beskriver litt om situasjonen din og at du tror du har behov for litt forandring, kan lærer/rådgiver komme med forslag om hva som kan være lurt å gjøre. Kanskje kan psykologen også være med deg på en samtale med rådgiver. Rådgiver på skolen din har også mye informasjon om mulighet for privatisteksamen og folkehøyskole. 

Hvis du trenger noen å snakke med kan du også kontakte Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag