Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater å ha muntlige presentasjoner.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig sjenert og jeg hater å ha muntlige presentasjoner, og å lese høyt på skolen. Når vi skal ha en presentasjon blir jeg veldig nervøs, og før det er min tur føler jeg meg ganske svimmel. Under presentasjon føler jeg at jeg bare sier alt feil og at jeg snakker alt for fort. Etter presentasjonen bruker jeg ikke å huske noe fra min egen presentasjon, og jeg klarer ikke å huske verken hva jeg har sagt eller gjort. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, har dere noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.


Du beskriver en situasjon som er vanskelig, og jeg kan forstå at du ikke liker å ha fremføringer, eller å lese høyt når du har det slik du forteller om her.

De fleste har litt sommerfugler i maven, og kan grue seg foran presentasjoner. Noen liker ikke å lese høyt i klassen. Dette er ikke uvanlig. Det er også en del som har det slik du beskriver, men da er det litt mer enn bare å grue seg. Du kjenner et fysisk ubehag. Det går an å jobbe med å få kontroll over de tankene og følelsene som gjør at du har det slik du beskriver.

Jeg synes at du skal ta kontakt med helsesøster slik at du kan få hjelp. Ved å få litt hjelp kan du lære deg strategier som gjør at du kan mestre det du synes er vanskelig. I artikkelen under kan du se noen tips i forhold til å tenke annerledes.

Helsesøster vil kunne snakke med lærerne slik at dere sammen kan se på hvordan du kan øve deg på å bli tryggere når det er fremføringer, og det å lese høyt.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag