Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fortelle mamma og pappa at jeg ikke vil gå på skolen mer?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg håper dette spørsmålet blir svart fort, for jeg trenger virkelig råd! Jeg er deprimert, det er det som er diagnosen min, men jeg tror ikke verken mamma eller pappa har skjønt det helt. De vet at det er det jeg har og de snakker jo med meg om det men det er det. Det er sikkert på grunn av lillebroren min som har mageproblemer. Eg føler at alle mine problemer blir for mye for dem så jeg forteller ikke om dem. Nå er ett av hoved problemene skolen. Jeg vil ikke gå der mer og vil heller få privatundervisning eller hjemme skole. Det er ikke noe spesielt som har hendt, det er bare meg som ikke takler å være med folk. Jeg får angst og må ofte gå vekk i friminuttene fordi jeg får panikkanfall. Eg orker det ikke mer og vil heller være hjemme. Eg klarer ikke sove om nettene og det gjør og at eg ikke klarer å følge ned i timene. Eg vet ikke hvordan eg skal fortelle mamma og pappa at eg ikke vil gå på skolen lengre. I tillegg er mamma og pappa skilt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Når jeg leser om hvordan du har det, tenker jeg at du har en tung hverdag nå og at du må være lei og fortvilet. Det er tungt å streve med depresjon og ha det så tungt i hverdagen, kanskje føler du deg også litt alene og motløs? Jeg synes det er bra at du har klart å skrive til oss om dette i en så tung situasjon og at du ønsker å finne ut hvordan du kan få det bedre. 

Det er et vanskelig spørsmål du stiller. Jeg kan forstå at skolehverdagen er veldig tung nå og jeg tenker at det er viktig at det skjer en forandring for deg. Samtidig er det også skoleplikt på ungdomsskolen, så foreldrene og skolen din er pliktig til å sørge for at du får undervisning og oppfølging. Jeg håper du kan fortelle til foreldrene dine at du sliter veldig og trenger en forandring for å klare skolen. Hvis du prøver å snakke med dem igjen og forklare slik du har skrevet til oss, tror jeg de vil forstå mer av hvordan du har det. Du kan også snakke med en voksen på skolen din, for eksempel lærer, rådgiver eller helsesøster. Da kan du også fortelle at du har det veldig vondt og må ha en forandring i hverdagen. Skolen skal hjelpe til med å tilrettelegge for deg slik at du kan få det bedre, og hvis du snakker med dem eller foreldrene dine, kan dere sammen forsøke  å finne gode løsninger for deg. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info. Håper også at du får god hjelp og støtte videre. Ta godt vare på deg selv og lykke til!
 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag