Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg håndtere mitt eget stress og få det bra igjen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har de siste årene slitt mye med psyken min og utmattelse. Jeg har en legeerklæring som dokumenterer dette, og at jeg bør få tilpasset undervisning. De fleste av lærerene er veldig flinke på dette, men ikke alle. Når jeg har hatt dårlige perioder og ikke klart å levere arbeid på tidsfristen, blir jeg presset av både lærer og rådgiver. Vanligvis er jeg veldig pliktoppfyllende og flink på skolen, men nå føles det ut som om at alt raser sammen. Jeg vil så gjerne få dette til igjen, men er bare helt forferdelig utmattet og stresset av alt presset. I noen tilfeller har jeg latt vær å svare på meldinger fra lærer og rådgiver til jeg har orket å levere oppgaven - noe jeg vet er feil, men jeg føler jeg blir møtt med så lite forståelse når jeg forklarer at jeg har en dårlig periode. Hva kan jeg gjøre? Ledelsen møter meg ikke med noe forståelse heller... Hvordan kan jeg håndtere mitt eget stress og få det bra igjen? Jeg får profesjonell hjelp. Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Jeg forstår at det er frustrerende om du får tanker om at de som skal hjelpe deg på skolen ikke forstår deg. Men det er veldig bra at du får profesjonell hjelp.

Da er det viktig at du bruker denne profesjonelle hjelpen til å søke støtte og råd, for du har rett på tilpasset opplæring og det er derfor viktig at psykologen din får anledning til å samarbeide med skolen. Kan den du får profesjonell hjelp av videreformidle beskjed til skolen om hvordan du har det for tiden, slik at de forstår deg bedre?

For noen av vanskene med å ha det slik som du beskriver, er at en lar være å følge gode råd og gjøre det som er bra for en og som gir positive resultater. Det føles mer riktig å trekke seg unna og unngå kontakt. Men for utenforstående så kan det oppfattes som noe helt annet. Dermed oppstår misforståelser og oppfattelsen av at en ikke blir forstått. Da er det vanlig at det oppstår vanskelige situasjoner og tanker som øker følelsen av stress.

Men husk da at de som skal hjelpe deg ikke er tankelesere, du må gi dem mulighet til å forstå deg. De ønsker å forstå deg og jeg er sikker på at de gjør så godt de kan. Men ingen er perfekt, så kanskje kan det hjelpe for deg om du forsøker å forstå tilbake? 

Samtidig er det viktig at du følger de rådene du får av din behandler. Jeg vil anta at dere snakker om stresshåndtering og at du får tips og råd om hva du kan gjøre? Hvis du ikke har gjort det, vil jeg anbefale deg å ta det opp som tema neste gang dere snakker sammen. Uansett vil jeg gi deg tips om denne appen som kan være et  godt hjelpemiddel.

Håper dette var til hjelp for deg.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett på tilpasset opplæring

Skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag