Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig høye krav til meg selv, og jeg ser at karakterene har blitt dårligere i noen fag. Jeg lurer på om det vil være veldig dumt å bytte skole.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 14 år gammel jente. Jeg sliter med skolestress. Jeg har veldig høye krav til meg selv, og jeg ser at karakterene har blitt dårligere i noen fag. Jeg lurer på om det vil være veldig dumt å bytte skole. Mamma tror at det vil være det, men jeg er usikker. Jeg har mistet en del ark nå som det har gått snart to år på ungdomsskolen, og vi får ikke nye. Problemet er at vi likevel bruker dem igjen, og at vi får anmerkning for å miste dem. Alt virker bare rotetete. Om jeg begynner på en ny skole, er det ikke noen som kan forvente at jeg skal ha alle arkene som har blitt utdelt, og jeg får starte på nytt. Jeg kan passe mer på arkene og legge dem i den nye mappen min. Jeg kan også få nye venner. Jeg har en bestevenn nå også, men hun har begynt å behandle meg litt falskt og er ikke veldig skoleflink. Om jeg får nye venner også, kan det gi meg tilbake motivasjonen, og hjelpe meg meg å gjøre det ordentlig bra på skolen igjen. Vi kan lære av hverandre. Takk på forhold.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14

Takk for at du ville skrive til oss her på ung.no. Det høres ut som om du har tenkt mye på skolehverdagen din og hvordan den påvirker deg, og det er bra. Samtidig forteller du at du sliter med skolestress, og dette er ikke godt å kjenne på, særlig over tid. 

Skolebytte eller ikke

Du lurer på om det ville være dumt av deg å bytte skole. Jeg kan hverken anbefale deg å fortsette din skolegang på din nåværende skole eller søke skolebytte uten å ha snakket med deg og andre relevante parter som dine foreldre eller skolen. Jeg vil likevel forsøke å møte deg på dine bekymringer og komme med noen råd som kan være nyttige på veien videre.

Utfordringer på skolen

Slik jeg forstår det du har skrevet, så er årsaken til ditt skolestress det at du setter veldig høye krav til deg selv. Du er nå kommet i en situasjon der du opplever å ha gått ned i karakter i noen. Dette antar jeg øker stressnivået ditt. Du skriver også at du har mistet flere ark som du trenger i forbindelse med skolearbeid, og at skolen gir anmerkninger når man ikke har disse med seg. Du får heller ikke mulighet til å få en ny kopi av disse arkene. 

Du forteller videre at du har en bestevenninne på din nåværende skole, men at du opplever at hun behandler deg litt falskt. Du skrver at hun heller ikke er like skoleflink som deg.

Stress - faglig eller sosialt eller kanskje begge deler?

 

For meg virker det som om det er to ulike deler av skolehverdagen som stresser deg. Den ene delen handler om hvordan du presterer på skolen, altså det faglig og karaktermessige. Den andre delen handler om hvordan du trives på skolen, altså det sosiale med venner og klassekamerater. Selv om disse delene belyser to ulike sider ved å gå på skolen, så tenker jeg at begge kan spille inn på stressnivået ditt. For noen kan det og ikke trives på skolen føre til at man blir så stresset at man ikke klarer å tenke like mye på det faglige som det man har gjort før. 

Jeg lurer også på om det kan være slik at det er lettere for deg å legge skolestresset ditt på at det faglige ikke er i orden, enn det er å legge det på det at du ikke kanskje trives sosialt? Er det slik for deg? Jeg vil oppfordre deg til å tenke litt på dette og eventuelt ta det opp med mamma eller en annen voksen du stoler på.

Slik jeg forstår deg, så har du allerede snakket med moren din om skolebytte. Det er veldig fint at du har gjort dette, til tross for at hun ikke har støttet deg i at skolebytte er en god ide. Du skriver ikke hvilke argumenter hun har kommet med som gjør at hun ønsker at du skal fortsette på din nåværende skole. Jeg tenker likevel at det er godt å få snakket om bekymringene sine med noen, og mammaen din kjenner deg etterhvert godt. 

Anbefalinger - fortsett å snakke med noen

...med mamma

Jeg vil anbefale deg å fortsette å snakke med mammaen din om hvordan du har det på skolen. Kanskje du også kan fortelle henne om hvordan du har det sosialt? Kanskje hun har noen gode innspill som du ikke selv har tenkt på? 

...med venninnen din

Jeg vil videre oppmuntre deg til å snakke med bestevenninen din om det at du opplever henne som endret. Kanskje har det en helt naturlig forklaring som ikke har noe med deg å gjøre? Ved å ta dette opp, får dere mulighet til å snakke om hvordan dere kan være gode venner for hverandre. Det går også helt fint å være venner selv om den ene er bedre enn den andre på skolen. Kanskje har venninnen din noen andre gode egenskaper som du beundrer eller setter pris på? Hva var det som gjorde at nettopp dere ble bestevenner til å begynne med?

... med skolen / helsesøster

Jeg vil også anbefale deg å snakke med læreren din på skolen, eller sosiallæreren, eller helsesøster om skolestresset ditt. Det kan være greit for læreren din å vite at du strever med dette, og han/henne kan ha noen gode råd til hva du kan jobbe videre med. Helsesøster har også god erfaring med å snakke og lytte til ungdom som strever, og kanskje kan dere sammen jobbe med at du stiller overkommelige mål til deg selv og din skolehverdag. Du kan også ta opp tema ensomhet med helsesøster, eller at du ikke trives på skolen. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom dersom hjemkommunen din har dette tilbudet. 

Avslutningsvis vil jeg anbefale deg å ta undervisningssituasjonen på skolen din opp. Det er slik at du har krav på å få tilgang til nødvendig utstyr og læremiddel i forbindelse med din undervisning. Dette står i opplæringsloven. Er det en lærer, sosiallærer du har tillit til som du kan ta dette opp med? Kanskje kan du spørre mamma om å hjelpe deg med dette? 

Videre lesing

Jeg legger helt til slutt ved noen artikler som du kan lese som jeg tror kan være nyttige for deg. Jeg håper at du synes dette var relevant å lese, og jeg ønsker deg all lykke til videre. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag