Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp!! Alt er på bunn akkurat nå... Hele livet mitt er snudd på hodet. Jeg har snakket med voksne, jeg har prøvd å kontakte noen for å få hjelp, men ingenting hjelper.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg trenger hjelp!! Alt er på bunn akkurat nå... Hele livet mitt er snudd på hodet. Jeg har snakket med voksne, jeg har prøvd å kontakte noen for å få hjelp, men ingenting hjelper. Det er som ingen forstår meg og mine tanker. Jeg orker ikke å leve mer. På skolen prøver jeg mitt aller beste for å gjøre det best som mulig, selvom det bare er 9.klasse. det er den jeg er og vil være, men av og til er det som det blir for mye. Jeg nærmest skriker om hjelp på skolen... Men ingen gjør noe. Jeg har så lyst å bytte skole. Det eneste som stopper meg er at jeg er redd for å bli sett på som svak. Folk snakker sammen fra skole til skole. Hva er vitsen hvis alt uansett følger med meg videre? Jeg vil virkelig bare forsvinne. Hjelp meg vær så snill. For øyeblikket har jeg ingen venner. Alle bare forlater meg etterhvert. Jeg ønsker ikke å leve mer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Takk for at du skriver til oss nå som du har det så fryktelig vondt. Det er vondt å ha det slik som du har det nå, og jeg synes det er leit å lese at du strever sånn. I en sånn tilstand kan det være vanskelig å tro at ting kan bli bedre. 

Du skriver at det kjennes ut som om du er på bunnen nå, at du ikke blir forstått av noen, at du har forsøkt å snakke med noen uten at det hjelper, at du kjenner deg ensom og ikke ønsker å leve mer. Du forteller også at du ønsker å bytte skole da du ikke opplever å bli sett der heller. Det er mange vonde tanker og følelser du strever med nå. 

Samtidig så skriver du at du ønsker hjelp. Jeg tenker at dette reflekterer motivasjonen din for å få det bedre, og jeg vil at du skal spille på lag med denne siden av deg selv. 

Du forteller at du har forsøkt å snakke med noen voksne, og tatt kontakt med noen for å få hjelp. Du har ikke opplevd at dette har hjulpet, og det er jeg lei meg for å lese. Jeg synes ikke du skal stå i dette alene, og jeg håper du likevel kan tenke deg om og vurdere å ta kontakt med noen en gang til.

Du skriver ikke hvem det er du har snakket med, og jeg vil derfor komme med noen tips om hvem en kan åpne seg for. Noen ungdommer synes det er tryggest å snakke med en eller begge foreldre, eller en annen omsorgsperson. Er dette en mulighet for deg? Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for unge dersom dette tilbudet finnes i din hjemkommune. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har mye erfaring med å lytte til ungdom som strever, og kan komme med gode råd om veien videre. Fastlegen har også mulighet til å henvise deg videre til psykolog dersom dere finner ut at dette blir riktig for deg. Ta gjerne med deg det du har skrevet inn til oss, jeg synes du beskriver livssituasjonen din godt.

Du kan også ringe gratis til enten Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123 der gode samtalepartnere venter i andre enden av telefonrøret. 

Til tross for at du ikke har opplevd å bli sett og hørt enda, så er jeg sikker på at det finnes noen som vil lytte til deg og prøve å forstå. Mange unge har befunnet seg akkurat der du er nå; med å tro at ingenting hjelper, men de har klart å holde ut og stolte på at andre kan hjelpe og støtte dem. Mobiliser den siden av deg som ønsker å få det bedre, og ikke gi opp.

Helt til slutt legger jeg ved noen artikler om selvhjelp som jeg håpe du finner nyttige. Jeg ønsker deg all lykke til videre i livet, jente 14. 


Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag