Hopp til hovedinnholdet

Går i tiendeklasse, og sliter med å gå på skolen. Jeg har slitet med angst og depresjon en god stund nå. Lærerne vet om det prøver å hjelpe. Har mye fravær. Kommer jeg inn på vgs?  Hilsen en utrolig bekymret jente D:

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå i tiendeklasse, og sliter veldig med å gå på skolen. Jeg har slitet med angst og depresjon en god stund nå, og det ser ut til å bare bli verre og verre. Lærerene på skolen vet om det og prøver sitt beste for å hjelpe meg å komme meg på skolen. Men det hjelper bare ikke. Uansett hva så føles skole bare helt umulig for meg. Å sitte i et klasserom er som et helvete for meg. Jeg har fått veldig masse fravær og jeg bekymrer meg veldig for hva som vil skje i framtiden. Kommer jeg meg ikke inn på vgs? Må jeg gå et år til i tiende? Uansett hva så får jeg bare ikke til å dra til skolen, og jeg vet ikke engang hvorfor. Jeg har fått tilbud om internatskole, og jeg tenker det ville vært best for meg. Men hva er det som vil skje ol det fortsetter sånn? Kommer jeg ikke inn på vgs og må jeg ta opp dette året på nytt? Hva skal jeg gjøre? Hilsen en utrolig bekymret jente D:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. De fleste kommer inn på videregående. Med mangelfulle karakterer er det ikke sikkert du kommer inn på linjen  du ønsker deg. Har du store problemer med å møte på skolen vil jeg anbefale deg å få hjelp. Ofte kan det være opplevelser en ikke husker som ligger bak skolefravær.  Det blir ikke lettere på en vg.skole der karakterer er viktige og med fraværs grense på 10%. Du kan ikke forvente like mye hjelp som på ungdomsskolen. Skolen er frivillig og det forventes at en er moden nok til å følle undervisningen.
Snakk med helsesøster på skolen du går. Sammen kan dere  snakke med foreldrene dine om tankene du sliter med. Dere kan og kontakte fastlegen som kan henvise deg til BUP eller det han/henne tenker du vil få best hjelp.
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

klasserom (www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Husk at fraværet ditt føres på vitnemålet!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag