Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg er jente snart 15 år! Jeg har i det siste være utrolig lei meg og deprimert, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er stresset over skole, familieproblemer og kroppspress. Har alltid hatt et dårlig selvbilde. Hvem kan jeg gå til?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på snart 15. Jeg er veldig mye lei meg, og vet ikke hva jeg skal gjøre med det. Jeg er veldig mye stresset over flere ting. Blant annet skole, familieproblemer og kroppspress. Jeg har igjennom hele oppveksten min hatt et dårlig selvbilde, og sliter enda med dette. Jeg har de siste månedene vært utrolig deprimert og veldig langt nede. Jeg trenger noen å snakke med som ikke er venner eller familie. Jeg har prøvd å snakke med helsesøstra på skolen min, men hun er nesten aldri på skolen, og når jeg snakket med henne klarte jeg nesten ikke si noen ting, fordi jeg bare gråt og gråt. Hvem kan jeg gå til? Er det noen andre jeg kan snakke med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du kontakter ung.no.

Jeg forstår ut ifra det du skriver at du ikke har det bra for tiden og jeg tenker at det er viktig at du får god hjelp.

Det er derfor godt å høre at du ønsker å snakke med noen som kan hjelpe deg.

Det er kanskje utelukket å snakke med foreldrene dine, dersom det er konflikter i heimen?

Du sier at du ikke fikk formidlet helt hvordan du har det, da du var til helsesøster. Du sier også at hun nesten aldri er på skolen.

Jeg anbefaler deg likevel å oppsøke helsesøster igjen. Vis henne det du har skrevet til oss. Da har hun mulighet til å forstå bedre hvordan du har det. Si at du ønsker og trenger å få hjelp.

Helsesøster har et ansvar for å bidra til at du får god hjelp av andre, dersom hun ikke har mulighet til å hjelpe deg. Hun kan også snakke med kontaktlæreren din når det gjelder forhold som du synes er vanskelig på skolen.

Om nødvendig, kan hun også bidra til å få henvist deg til en psykolog eller til andre i kommunen din som jobber med psykisk helse.

Fastlegen din kan også hjelpe deg med  å få deg henvist til riktig instans.

Jeg vil ellers anbefale å lese de artiklene jeg har lagt ved under.

Det er nemlig en del ting du kan gjøre for å hjelpe deg selv til å få det bedre, ved å jobbe med tankene dine, som igjen kan gjøre at du føler deg bedre.

Sørg ellers for å koble av med å komme deg litt ut i frisk luft, være sammen med venner, sørge for å spise regelmessig og å få nok søvn.

Om det er store familiære problemer som bekymrer deg, er det ellers viktig at du får snakket med noen om dem, da de kan bidra til opprettholde den vanskelig situasjonen din.

Håper du får god hjelp! Om ikke, kan du skrive til oss igjen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag