Hopp til hovedinnholdet

Tror kanskje jeg har konsentrasjonsvansker. Når jeg skal ha en prøve må jeg lese gjennom den sykt mange ganger og skrive masse notater! Øver i veldig mange timer for hver prøve. Når jeg leser, må jeg ofte lese den samme setningen om og om igjen for å klare å konsentrere meg om å forstå hva den faktisk handler om. Når jeg skal snakke med noen og fortelle en historie, ramler jeg nesten hele tiden ut og begynner å tenke på noe helt annet, som gjør at jeg plutselig snakker om noe helt annet! Vennene mine reagerer og merker at jeg gjør dette veldig ofte. Når jeg har presentasjoner på skolen så klarer jeg ikke å konsentrere meg om hva jeg snakker om, som gjør at jeg begynner å tenke "ikke Gløm ut hva du skal si nå", og den tanken gjør alltid at jeg glemmer det ut! Men jeg kan ikke for at jeg får den tanken i hodet!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Tror kanskje jeg har konsentrasjonsvansker. Når jeg skal ha en prøve må jeg lese gjennom den sykt mange ganger og skrive masse notater! Øver i veldig mange timer for hver prøve. Når jeg leser, må jeg ofte lese den samme setningen om og om igjen for å klare å konsentrere meg om å forstå hva den faktisk handler om. Når jeg skal snakke med noen og fortelle en historie, ramler jeg nesten hele tiden ut og begynner å tenke på noe helt annet, som gjør at jeg plutselig snakker om noe helt annet! Vennene mine reagerer og merker at jeg gjør dette veldig ofte. Når jeg har presentasjoner på skolen så klarer jeg ikke å konsentrere meg om hva jeg snakker om, som gjør at jeg begynner å tenke "ikke Gløm ut hva du skal si nå", og den tanken gjør alltid at jeg glemmer det ut! Men jeg kan ikke for at jeg får den tanken i hodet! Jeg er 95% sikker på at det er noe galt med meg, og jeg vil finne ut hva det er! Hvis det ikke er konsentrasjonsvansker hva kan det væra da? Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er fint at du skriver til oss i ung.no!


Ut fra det du skriver her, KAN det være at du kan ha litt problemer med det å konsentrere deg og samle oppmerksomheten din om en bestemt ting over tid. Er dette noe du har hatt lenge? Og er det noe som lærerne dine har kommentert på? 

mange kan jo være ukonsentrert om du har mye å enke på, mange bekymringer, at du er stressa osv. Dette vil da gjerne være noe som oppleves i perioder og ikke alltid er tilstede.

Jeg har forståelse for at du ønsker å få dette undersøkt og det er bra, da det er mye som kan gjøres med god tilrettelegging for at du skal kunne være mest mulig konsentrert når du er på skolen.

Først og fremst må du snakke med foreldrene dine og at de hjelper deg å ta kontakt videre med andre faginstanser.   Du og foreldrene dine  kan enten snakke med kontaktlæreren din eller med helsesøster og fortelle om hvordan du har det og at du vil få dette undersøkt. Den instansen som bistår skolen når det gjelder slike undersøkelser er pedagogisk psykologisk tjenesten(PPT). Kontaktlærer i samråd med deg og foreldrene dine kan da sende en henvisning til PPTjenesten. Hvor lang tid det vil ta før du får time, er vanskelig å si da dette avhenger fra sted til sted og hvor mye et er å gjøre. Men det er en god start å snakke med foreldrene dine og at dere videre snakker med kontaktlæreren din.

Jeg legger også ved noen artikler et kan være nyttig for deg å lese. Håper dette er til hjelp og at du kan få god hjelp.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag