Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir stressa av muntlige presentasjoner

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. nå før sommeren er det mange presentasjoner. Jeg takler virkelig ikke stresset med de, så jeg velger å ikke gjøre oppgaven. Vet det ikke er noe lurt av meg, men jeg takler og orker bare ikke det stresset. Grunnen til at jeg stresser med det er at jeg er veldig sjenert og klassemiljøet er dårlig. Det er blant annet mye mobbing i klassen vår. Det er ikke sunt for meg å stresse så mye med presentasjonene, men jeg burde jo egentlig gjære de.. Vet ikke hva jeg skal gjøre, verken med klassen, presentasjoner eller alt stresset rundt meg. Tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nå er det snart sommerferie, og mange lærere gjennomfører da dessverre vurderinger helt "i siste liten" før karakterene settes. Da blir det dessverre et ekstra stort trykk på elevene og mer hyppige vurderinger. Dette takler ikke alle like godt, og jeg forstår at du synes dette er stressende. Likevel er det ingen god løsning, som du selv sier, at du lar være å gjøre det. Selv om det er naturlig, spesielt når det er mobbing i klassen din. Men Da er dette noe dere burde jobbe med til vanlig også - klassemiljø. Kanskje du kan ta initiativ til noe hyggelig klassen kan gjøre sammen, for å bli mer sammensveiset? Det treng ofte bare en eller et par stk. for å få til en endring i klassemiljøet. 

Når det gjelder hva du skal gjøre med presentasjoner og stress rundt det, så handler nok dette mye om struktur. Ved å lage strukturer og gode vaner får du "kontroll" over stresset, og det hjelper deg å få orden både i hodet og i hverdagen. Prøv å skap deg gode rutiner for å senke stressnivået. Når det gjelder presentasjoner har vi flere gode tips i artikkelen nedenfor. Nøkkelen her er uansett øving. Du må øve på å snakke høyt foran andre, og da bør du kanskje begynne med å bli komfortabel med å snakke høyt. Selv om det kanskje er "kleint" så kan du prøve å snakke til deg selv eller i det minste lese høyt, og så eventuelt ta det opp og høre på lydopptaket etterpå. Prøv også å presentere foran de hjemme før du skal gjøre det på skolen.

Lykke til, og god sommerferie!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Stressa av press på skolen?

Opplever du press på skolen, hva gjør det med deg? Kommenter gjerne hvordan du opplever det i kommentarfeltet som kommer opp når du har stemt.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag