Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg gjære meg best mulig klar til tentamener og eksamener??

Gutt 16 år
 

Spørsmål

hvordan skal jeg gjære meg best mulig klar til tentamener og eksamener??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


For det første, er det viktig at du følger med i timene, jobber jevnt på skolen og med lekser hjemme. Har du fulgt med underveis, bør du ikke få noen overraskelser når eksamens-/tentamensoppgavene deles ut. Andre tips på veien:

  • Spør læreren om han/hun kan kopiere opp noen tidligere eksamens-/tentamensoppgaver som du kan øve på (særlig i fag som matte, fremmedspråk og liknende). Kanskje kan du også få med fasit, slik at du underveis i jobbingen kan sjekke om du gjør oppgavene riktig. Det å jobbe med tidligere gitte eksamens-/tentamensoppgaver gir god trening i ukene før du selv skal ha tentamen/eksamen.
  • Les og lær om sjangertrekk (norsk og engelsk). Det er viktig at du vet godt hvordan en novelle skal skrives, hva en artikkel er, hva som bør være med i et kåseri og hvordan man analyserer dikt. Det hjelper ikke om språket ditt er godt og uten skrivefeil, om stilen du skriver ikke er i riktig sjanger. Ofte står det om sjangertrekk i lærebøkene dine, og hvis ikke bør du spørre læreren om å forklare deg i god tid før selve tentamen. Øv deg også mest mulig på skriving, og les bøker. Det å lese andres bøker og tekster, kan gi gode innspill til hva du selv kan skrive om.
  • Repeter! Gå gjennom det dere har lært. Gjør repetisjonsoppgaver, få noen hjemme til å høre deg, spør læreren om hjelp hvis det er noe du er usikker på, jobb gjerne litt sammen med venner/klassekamerater osv. Det å få andres innspill på det du lærer og hva du kan, er utrolig nyttig. Varierer derfor øvingen og jobb gjerne sammen med noen av og til, diskuter pensum over middagsbordet hjemme eller liknende.
  • Når tentamen/eksamen nærmer seg, er det viktig med skikkelig søvn, trening, sunn mat, repetisjon av det dere har lært, og at du unngår stress. Finn fram alt du skal ha med deg kvelden før slik at morgenen ikke blir hektisk og du glemmer ting. Spis frokost, og ha med sunn mat og drikke som du har tilgjengelig under tentamen/eksamen.

 

Lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Karakterer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om karakterer