Hopp til hovedinnholdet

Jeg selv mener jeg er veldig stor og har lyst til å slanke meg, men min mor sier at jeg ikke får låv og hun mener jeg skal være sånn...

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på 15 år og jeg har noen spørsmål. Mangen i min familie er overvektige og selv mener jeg at jeg også er det. Jeg er 1.80 høy og veier nesten 90 kg. Jeg selv mener jeg er veldig stor og har lyst til å slanke meg, men min mor sier at jeg ikke får låv og hun mener jeg skal være sånn. Jeg føler meg altid mye større enn alle andre og har ikke så god selvtillit når det kommer til gutter og tror selv at ingen gutter liker meg nettop på grunn av dette. Hva skal jeg gjøre?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først og fremst må jeg bare si at man absolutt ikke må være sylslank for å ha draget på gutta. Din sjarme, personlighet og utstråling er det som gjør at du er du, og det er det som virker tiltrekkende på det motsatte kjønn. Så slutt å tenk at ingen gutter liker deg pga vekten, dette er tull. Gutter liker jenter som liker seg selv! Er man stort sett fornøyd utstråler man mer selvtilitt og dette er flott, så prøv å fokuser på det som er bra med deg selv og ikke dra deg ned på de få tingene du ikke liker så godt.

Vekten din ligger over det som er anbefalt å veie ut fra din høyde. Hvor mye man veier avhenger av hvor langt man har kommet i puberteten, hvor mye man trener og hvordan kroppen er bygget. Du skriver at moren din ikke gir deg lov til å gå ned litt i vekt, jeg vil anta ut fra dette at moren din er redd for deg og redd for at du skal miste kontrollen. Kanskje du kan foreslå for henne at dere sammen oppsøker legen din eller helsesøster slik at det kan bli satt opp et ernæringsprogram for deg? Dette blir ikke så skummelt for moren din å forholde seg til og du vil få god oppfølging. Det du kan gjøre selv er å kutte ut all småspising mellom måltider, kun spise snacks/godterier 1 dag i uke og slutte å drikke brus og andre sukker drikker. Regelmessige og sunne måltider vil hjelpe å holde et satbilt blodsukker og du vil ikke så fort bli "fysen" på noe godt. Ved siden av dette er det viktig å holde seg fysisk aktiv. Nå som det er sommer kan du ta deg en deilig sykkeltur, svømme eller gå tur. Pass på at du gjør noe hver dag. Men snakk med moren din igjen, jeg er sikker på at hun vil ditt beste!

Ønsker deg lykke til og god sommer.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Slanking
Tilbake til spørsmål og svar


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Hva er førerkortklasse D?