Hopp til hovedinnholdet

 Jeg klarer ikke å stole på noen etter mye mobbing i oppveksten.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 20år og vært sammen med dama i et par månder. Og Jeg sliter ekstremt mye med at min fortid er preget av mye mobbing og vanskeligheter for å tilpasse meg. (dette kom jeg over) Men det som satt igjen er at jeg klarer ikke stole på noen. Jeg vet jenta mi blir lei seg da jeg ikke alltid tror på det hun sier, men jeg vet hun har sagt mange små løyner som gjør at jeg ikke klarer det. Det jeg virkelig sliter med er ''hennes fortid'', hennes partnere rundt (sex) og jeg klarer ikke takle høre historiene... Men det jeg virkelig ikke takler er at jeg ikke får svar når jeg spør om noe.. Jeg føler at jeg ''henger etter'' på en måte. Og jeg er deprimert ofte og klarer ikke komme over ting. Dette er snakk om nesten hver gang, jeg føler litt som at du skal prøve tenne en fyrstikk i en storm. Det går men er utrolig vanskelig. Jeg sliter litt med å ha samleie med hun og stole på hun.. Det får meg til å føle meg mindreverdig, uspesiell og at jeg må prøve så hardt å det er tungt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller om problemer med å stole på kjæresten, om litt sjalusi i forhold til hennes fortid og om litt problemer i forhold til å prestere seksuelt.  

Det er jo slik at tidligere oppevelser kan påvirke oss i stor grad videre i livet.  Du sier at du har greid å komme videre i forhold til noe, og det er flott.  -Det er mulig i forhold til andre ting også.  -Det kan være lurt å få litt hjelp i forhold til det du strever med i forhold til negative tanker om deg selv, redsel for å ikke prestere bra nok og utrygghet/sjalusi. Å rydde litt opp i egne ting, akn gjøre at det blir bedre i forholdt, både følelsemessig og seksuelt.  

Jeg legger ved noen artikler under der du kan lære litt om å takle vanskeige følelser (som sjalusi, engstelse mm).  Øv på å bli bevisst på automatiserte tanker som styrer følelsene dine og på å finne mer hensiktsmessige tankemåter, slik som det er beskrevet i artiklene.  -Og husk at man må øve for å bli god.  

Seksualitet er et finstemt instrument.  Tanker og følelser kan lett forstyrre.  Press man legger på seg selv for å prestere bra, gjør det gjerne verre enn bedre.  

Kanskje går det an å prate med kjæresten din om at du strever litt med det med å stole på folk, men at du jobber med saken, og at du også er redd for å prestere dårlig, og tenker så mye på det at det ødlegger litt for deg.  -Prøv å være deg selv, akkurat som du er.  Er hun sammen med deg, så er hun nok nettopp glad i akkurat deg.  -Dette er lure tanker å minne seg om hvis andre mer negative tanker kommer.  

Ta gjerne en liten prat med noen for å få litt støtte videre på veien med å rydde unna gamle ting som forstyrrer.  -På helsestasjon for ungdom eller med fastlegen kan du prate om dette og få støtte og hjelp.  

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Hjelp ved seksuelle utfordringer

Jente og gutt i en seng (colourbox.com)

Har du problemer med reisning, tørrhet eller orgasme, kan et lite "treningsprogram" være verdt å prøve ut.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise