Hopp til hovedinnholdet

Er det noen man kan snakke med hvis man sliter med selvskading og selvmordstanker ?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er det noen man kan snakke med hvis man sliter med selvskading og selvmordstanker ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du tar kontakt for å finne ut hvem du kan snakke med om selvmordstanker og selvskading. Det er vondt å slite med slike ting, og man skal ikke være alene med så alvorlige vansker. Da er det modent og bra at du har tenkt på å snakke med noen, det er det som hjelper best. 

Det finnes hjelp å få, og du virker å være klar over dette selv om du lurer på hvor du kan henvende deg. Siden du spør om hvem du kan snakke med, kommer noen råd under om hvordan du kan gå frem når du søker hjelp. 

Jeg vet ikke hva du tenker om å snakke med dine foreldre, du kjenner best om det er riktig for deg. Du kan lese noen tips om hvordan snakke med foreldre om vanskelige ting her hvis du er interessert.

Om du ønsker at ting skal være annerledes og ikke vil snakke med verken din mor eller far, så er det lurt å snakke med en annen voksen. Er det noen du kjenner som du stoler på, for eksempel andre i familien, en grei lærer eller foreldre til noen du kjenner?

På skoler har man som du sikkert vet helsesøster til stede. Det er blant annet fordi de er vant til å snakke med ungdom om vanskelige ting. Finn ut hvor helsesøster på skolen din har kontor, og bank på der. Hun kan lytte til deg og hjelpe deg videre.

Hvis du for eksempel får en time hos fastlegen din, kan legen skaffe deg riktig hjelp i nærområdet der du bor. 

Det finnes også noe som heter helsestasjon for ungdom. Du kan finne ut på nettsiden til din kommune hvor det er og når det er åpent. Der kan du også finne en trygg voksen fagperson å snakke med om det du forteller. Du trenger ikke å bestille time, du kan bare møte opp. Det er gratis å gå til helsestasjon for ungdom. Ta med deg noen, eller gå alene. Du kan lese mer om det her.

Hvis du lurer på hva du skal si, kan du bare vise brevet du har skrevet til oss til den du tar kontakt med for hjelp. Da vil du være sikker på at du får sagt det du vil, og det vil være den voksnes ansvar å føre samtalen videre.

Du kan når som helst ringe til hjelpetelefonen hvis du vil snakke med noen helt anonymt. Det er gratis og åpent hele døgnet. Der er det mennesker som er vant til å lytte og gi råd. Nummeret er 116 123. Du kan også prøve alarmtelefonen på nummer 116 111. Det kan være en god måte å ta det første skrittet mot å få hjelp. 

Når man er veldig langt nede kan noen få selvmordstanker. Husk å dele de vonde følelsene, og husk at det alltid er bedre løsninger enn selvmord. Du kan lese mer om selvmordstanker her.

Under legger jeg ved artikler under om selvskading og depresjon. Håper du finner informasjon som kan være til nytte der.

Lykke til videre, hold ut! Håper du finner god støtte.

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise