Hopp til hovedinnholdet

Hvordan reagerer en mobber og andre folk hvis offeret tar selvmord?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hva kjer hvis man tar selvmord og blir mobba hva vil mobbrn in se vil de angre hvordan reger folk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du har haket av sorg og du stiller et spørsmål knyttet til selvmord pga. mobbing. Jeg vil svare konkret på ditt spørsmål men først vil jeg skrive litt om mobbing i tilfelle du er et mobbeoffer. Hvis du er det så har du det vondt og slik skal du ikke ha det. Det er i så fall viktig at du opplever trøst, forståelse, støtte og håp om at dette ikke lenger skal forekomme. Du må få hjelp av voksne for at dette skal ta slutt.

Det viktigste du kan gjøre i 1. omgang er å si i fra til en voksen at du blir mobbet. Det anbefales at du forteller dette til den læreren du har størst tillit til, i tillegg til dine foreldre. Lærer på skolen har plikt i følge norsk lov å sikre at du trives sosialt og psykisk på skolen. Når du har tanker rundt selvmord vil det kunne være aktuelt å få hjelp av psykolog. Det vil være fint å ta kontakt med helsesøster på skolen i første omgang slik at dere sammen kan finne den beste hjelpen. Hvis du har opplevd mobbing i flere år kan det være aktuelt med et skolebytte. Det er viktig at du setter din grense for når nok er nok. Fortell de voksne dette og forvent en forandring. Det er de voksne som har ansvaret.

Enkelte ganger er årsaken til mobbing knyttet til utfordringer offeret har. Kanskje dette kan være svake foreldre som for eksempel drikker for mye alkohol, slår barna sine, krangler mye etc. eller at offeret har helsevansker eller skolevansker. Av og til er et offer plukket helt tilfeldig ut uten at det er noen spesiell grunn. Lærer har ansvaret for å skape et miljø  blant elevene som tolererer ulikheter. Lærer skal også kontakte PPT i mobbe saker. Opplever du personlige vansker med deg selv eller foreldre vil det være best å også søke hjelp enten hos fastlege, BUP eller barnevern. Du kan selv kontakte barnevernet.

Som svar på ditt spørsmål vil selvfølgelig ungdom bli lei seg og opprørt hvis en medelev tar selvmord. Hva ville du ha følt hvis en du visste gjorde noe slikt. En mobber vet ikke alltid at han/hun er en mobber. Derfor er det ikke sikkert at en mobber vil føle på skyld. Hvis en mobber vet og føler skyld vil mobberen trolig begynne å lage egne forklaringer på historien som gjør at skylden blir lettere å bære, eventuelt borte. Mennesker har også evnen til å glemme, slik at vonde ting viskes ut fra hukommelsen og dermed vil heller ikke skyld føles. Når en smerte blir for stor har mennesket muligheter for å utvikle strategier for å minske smerten og å igjen se på seg selv som et godt menneske. Alle mennesker har behov for å anerkjenne seg selv, dette for å ivareta sin egen aktelse eller selvfølelse. En mobber som vet at han/hun har skyld vil selvsagt bruke lang tid på å gjenvinne egen aktelse. Og denne tiden vil være smertefull.

I tillegg til å si i fra om mobbing, er det anbefalt å holde seg unna mobberen. Ikke gå i konflikt og forsøk å vær nøytral. Trekk deg unna. I forhold til vennene til mobberen så vær høflig og oppfør deg alltid hyggelig men ikke overdriv. Forsøk å omgås helt andre ungdommer. Det er også anbefalt at du har fritidsaktiviteter som du trives med. Her kan du treffe ungdommer med samme interesse og som kanskje kan bli gode venner etter hvert. På denne måten kan interesser i hverdagen bidra til at du står sterkere ved utfordringer på andre arenaer.

Søk hjelp hvis du er et mobbeoffer!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing