Hopp til hovedinnholdet

Far og farfar døde av kreft.  Jeg er redd jeg skal få kreft

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært litt redd de siste dagene fordi jeg lurer på om kreft kan være arvelig. For noen år tilbake døde faren min av kreft. Og nå har jeg fått vite at farfaren min også har kreft. Mvh en redd gutt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du tenker på dette.  Det er jo slik at noen kreftformer er det en arvelig tendens til, men mye annet påvirker også utviklingen av sykdommer, blant annet kreft.  -Når du nå tenker på det, kan dette være noe å prate med fastlegen om.  Fastlegen kan si deg litt mer om de kreftformene som har vært i din familie om om det er økt fare for deg og også gi deg informasjon om det er noe du kan gjøre for å påvirke dette positivt.  Prat også med mamma om din bekymring.  

Det er også informasjon å få rundt spørsmål om kreft på kreftlinjen.no

Noen ganger kan man begynne å gruble og bekymre seg og så tar det stor plass.  Hvis det er sånn, er det lurt å prate litt med noen eller selv jobbe med å stille noen kritiske spørsmål til disse tankene og hente inn litt fakta som kan korrigere og gjøre deg roligere.  

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Spørsmål om kreft?

Kreftlinjen

Jeg lurer på om jeg har kreft? Noen i familien min har akkurat fått kreftdiagnosen, hvordan kan jeg hjelpe? Hvor lang tid tar behandlingen? Hos Kreftforeningen kan du få svar på alt du lurer på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise