Hopp til hovedinnholdet

Han savner henne som venn

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Har ei venninne som er 16 år, og lider av depresjon. Me var bestevenner før, så kjærester og no snakker hu så vidt med meg... Hu meiner eg har klart å fått hu "langt ned i berg å dalbanen" ho lever i, og vil ikkje ha meg i livet sitt lengre. Ho klarer ikkje å innsjå at eg trenge hu som person og eg lure på ka eg kan gjer for å få hu opp igjen? Eg trenger den personen, og vil ha tilbake den personen eg var glad i. Korleis får eg ein person med depresjonar opp igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint at du skriver til ung.no.

Det høres vanskelig ut at å være i den situasjonen du er i. Du savner venninnen din, og har lyst til å være der for henne, men hun sliter med sine ting og sier hun ikke vil ha deg i livet sitt. Det er trist!

Det er ikke sikkert at ting kommer til å bli slik som du vil ha det. Ihvertfall ikke på en stund enda. Det er dessverre ikke noe du nødvendigvis kan velge. Det kan være mange grunner til at hun har det slik hun har det nå, og det høres ut som at hun, ut ifra det du skriver at hun sier til deg, trenger tid. Det må du nesten bare respektere og gi henne om du skal ha et håp om å få henne tilbake igjen. Samtidig så skjønner jeg at det kan være vanskelig å gi slipp. 

Jeg tenker at det du kan gjøre er å fortelle henne at du bryr deg om henne, at du ønsker å være der for henne og at du savner henne. Dersom hun ikke vil snakke med deg, og gi deg sjanse til å fortelle henne dette, kan det å skrive et brev til henne være en god løsning. Bruk litt tid på å formulere et brev. Kanskje du til og med kan få noen til å lese gjennom brevet før du sender det til henne for å sikre deg at du ordlegger deg på en måte som er vanskelig å misforstå. Det kan være hyggelig for henne å ta fram igjen dette brevet og lese det når hun har det vondt og er nede i denne berg og dalbanen som hun beskriver. Da kan det også hende at hun ser at du bryr deg når du bruker tid på å formulere et brev, og at hun kanskje tar kontakt med deg når hun er klar. 

Det er sånn at det er dessverre ikke bare å knipse med fingrene for å få en person som er deprimert til å bli frisk og glad igjen. Og kanskje blir hun aldri den du husker og savner igjen. Det viktigste og beste du kan gjøre for henne er å vise henne at du ønsker å være der for henne, og at du er forutsigbar. Det vondt å bli avvist, men det er viktig at du forsøker å ikke tenke at dette har med deg å gjøre, men at det er hun som har det vanskelig, og det tar tid. 

Jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise