Hopp til hovedinnholdet

Jeg skal gå og drepe meg selv.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg skal gå og drepe meg selv. Ingen bryr seg om meg og ingen vil det heller. Jeg er ikke verdt noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14,

Takk for at du skriver til oss nå som du har det så vondt.

Jeg er lei for å lese at du ikke tenker at noen bryr seg om deg, eller vil komme til å gjøre det og at du har tanker om at du ikke er verdt noe. Dette er tanker man kan få når man strever med depresjon, og slike negative tanker har lett for å ta opp mye plass i hodet. Det gjør at andre tanker ikke slipper til. Dette kan det være lurt å få hjelp med av noen andre. 

Det er viktig at du vet at selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med det som er vanskelig livet sitt. Dette er forskjellig fra å ville dø fra livet. 

Mennesker som strever med selvmordstanker har lever ofte med stort stress eller med psykiske lidelser som gjør man kan ikke klarer å tenke på framtiden. Tankene er ofte preget av håpløshet og negativitet, og det er liten plass til andre mer nøytrale tanker. Det er derfor veldig viktig å snakke med noen om at man strever med selvmordstanker. 

Selvmord er aldri en god løsning når livet kjennes slik som nå. Jeg forstår det kjennes veldig vondt ut for deg, men det finnes godt i vente, også for deg. Å få det bedre, skjer dessverre ikke med en gang. Det er en prosess og det kan på mange måter sammenlignes med et åpent sår som blør, gjør skrekkelig vondt og der smerten er uutholdelig. Men sår gror. Det kan tid, men det gror og det vil kjennes mindre vondt, bli bedre og kanskje også bra igjen. 

Snakk med noen om disse tankene dine, en voksen du har tillit til. Kanskje mamma, pappa eller en annen omsorgsperson? Dersom du synes dette blir for vanskelig, så kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. Du kan også snakke med fastlegen din. Både helsesøster og fastlege har god erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din kan også henvise deg videre til behandling hos psykolog ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Et annet alternativ er å ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. Der vil du kunne få god støtte til å komme deg videre. Dersom du blir redd for at du kan komme til å begå selvmord, så dra til legevakten eller ring 113.

Du vil kunne få god hjelp med å komme deg gjennom det du strever med nå, og på denne måten vil du komme til å se at det finnes andre og bedre alternativer for deg. Dette selv om det ikke føles sånn ut nå. Du vil få det bedre med deg selv. Ikke gi opp, du er verdt å få det bedre.

Jeg legger avslutningsvis ved noen artikler som omhandler selvmordstanker og depresjon som jeg tror du kan ha nytte av å lese. Jeg vil også anbefale deg å se på videoen om selvmordstanker som jeg legger ved her

Jeg ønsker deg all lykke videre. Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise