Hopp til hovedinnholdet

Kan sorg utvikle seg til depresjon? Har mistet bestemor og har det vondt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg mistet min bestemor nå 1. Februar. Hun var en av mine nermeste, og omtrent kun hun jeg klarte å snakke med. Jeg går til psykolog og det gjorde jeg en stund før min bestemor døde. Men psykologen min sier at sorg og depprisjon ikke er det samme, men er likt. Men jeg har vert deprimert før, og vert så langt nede at jeg har vurdert å ta livet mitt. Kan sorg utvikle depprisjon? (Ønsker svar fort!) (Må bare sie at jeg velger selv å ikke ta livet mitt, fordi hadde bestemoren min kunna ha sagt en ting til hadde hun sagt at jeg skal fortsette uten henne)

Besvart 15.03.2019 23:25
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Det var vondt å høre at du har mistet din bestemor som du var så nær. Det å miste våre nærmeste er noe av det mest smertefulle og vanskelige vi mennesker kan oppleve. Det er slik at de aller fleste vil miste noen gjennom livet og det finnes mange ulike måter å sørge på. 

Fint at du allerede har en psykolog du kan snakke med om de vanskelige følelsene som dukker opp. Det er helt sant at sorg og depresjon ikke er det samme. Sorg er en naturlig reaksjon på å miste noen, depresjon kan oppstå gradvis både som reaksjon på noe man har opplevd eller som litt mer ut av det blå. Det trenger ikke å være en spesifikk grunn til utviklingen av en depresjon - men sorg er det en grunn til (vi har mistet noen som stod oss nær og det er vondt). For å svare på spørsmålet så kan man hos noen se at man beveger seg inn i en depresjon etter en sorgfase - men dette vil gjerne være i tilfeller der man i større grad enn vanlig ikke klarer å komme seg tilbake i hverdagen slik at depresjonen heller blir en reaksjon/resultat av denne "nye" hverdagen. Det å ha sorg er ikke en psykisk lidelse men en naturlig reaksjon på å miste noen man er glad i. Sorg vil gjerne gå i "bølger" der man kjenner det veldig sterkt noen dager og andre dager ikke tenker så mye på det. I starten av en sorgfase vil man gjerne tenke og kjenne på sorgen veldig mye. Dette vil som regel endre seg og minnene kan være lettere å tenke på enn når sorgen er "fersk". 

Så fint å lese at du tenker at bestemoren din hadde sagt til deg at du skal fortsette uten henne. Dette er jeg helt sikker på at stemmer. Du var veldig glad i din bestemor og den hun var betyr fortsatt mye for deg. Jeg er sikker på at hun også var veldig glad i deg og ønsker at du skal ha et godt liv også når hun er borte. Det kan også være litt fint å tenke på at selv om hun er borte så har du flere av genene hennes i deg - du bærer henne med deg både i den du er og i alle minnene du har med henne. Det er som sagt helt naturlig at du er lei deg og kjenner sorg nå - men etterhvert blir sorgen lettere å bære. 

Snakk med psykologen din om hvordan du har det slik at hun kan hjelpe deg med å både gi deg råd og forteller deg litt om sorg og forskjellen opp mot depresjon dersom du trenger dette.

Jeg sender deg en god klem <3 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise