Hopp til hovedinnholdet

Typen sier han skal ta livet sitt og kaller meg hore. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Typen min sier konstant at han skal drepe seg selv fordu han hater livet sitt med meg. Er det ok? Han kaller meg også hore og blir sint ofte. Han røyker mye hasj, og jeg hater det. Han lover alltid å slutte men gjør ikke det. Han sier han skal ta sitt eget liv og jeg fungerer ikke lengre i hverdagen fordi han sier sånne ting til meg. Jeg blir helt nedbrutt fordi dette er ikke slik jeg kjenner han. Hva burde jeg gjøre??

Besvart 09.04.2019 21:18
 

Svar
Hei, jente på 19 år!

Dette hørtes ikke noe greit ut.

Nei, jeg synes absolutt ikke det er greit at han sier at han hater livet sitt med deg og at han kaller deg for hore og er sint. Hva synes du selv om denne oppførselen dersom du forsøker å se det "utenfra" og ikke tar med følelsene du har for han? Når man ikke helt klarer å se hva som er best for en selv kan det være lurt å tenke sånn: Hva ville du sagt til en venninne eller andre du er glad i som var i samme posisjon? Hva ville du sagt til en venninne i denne situasjonen dersom kjæresten hennes var sint og kalte henne hore og at han hatet livet med henne? Det høres også ut som om han ikke bryr seg om hva du synes om at han røyker hasj - som du jo også vet er ulovlig å gjøre i dette landet. Det høres ikke ut som om han bryr seg om å opprettholde det han lover deg. 

Jeg tenker at det du burde gjøre er å komme deg vekk fra han. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort og jeg er fullstendig klar over at det er tungt å gå fra noen når det er følelser involvert. Men du kan jo også spørre deg selv hva du får igjen for å være sammen med en som behandler deg som han gjør. Du fortjener noen som behandler deg på en god måte og som er sammen med deg fordi de vil deg vel. Ved å sette grenser for hva du finner deg i så kan du komme deg ut av dette.  

Når det gjelder selvmordstruslene hans så er det viktig at du ikke tar på deg "ansvaret" for hans liv. Det er ingen - og da mener jeg ingen - som kan holde noen andre i livet om de ikke ønsker det. Det er ikke ditt ansvar å passe på han og han må finne ut av ting selv. Det du kan gjøre er å oppfordre han til å ta kontakt med hjelpeapparatet - for eksempel via fastlegen sin (gjelder for alle personer) eller helsestasjon for ungdom (dersom han er 20 år eller yngre). Dersom han har aktive planer om å ta sitt liv er det legevakten som gjelder, der kan man ringe på tlf 116 117 over hele landet. Det høres ikke ut som han har det noe bra og det trenger han kanskje hjelp for å komme seg ut av. Men da er det i såfall han som må bestemme seg for dette og så ta kontakt med noen som kan hjelpe han.

Det høres ut som om du blir brutt ned av det han sier til deg og den situasjonen du går rundt i. Det kan være lurt for deg også å snakke med noen voksne/helsepersonell om det du opplever. Du også kan gå til helsestasjon for ungdom for å snakke med noen der. Det er gratis og er tilgjengelig for alle opp til 20 år. Link til dette tilbudet finner du her

Jeg legger ved flere artikler til deg som er relevante som handler om både kjærlighet, forhold og grensesetting.

Ønsker deg lykke til! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

8 kjærlighetsråd

Forelsket (colourbox.com)

Trine (18) har vært sammen med noen forskjellige gutter. Hun grubler på hvem som er riktig for henne. Den forrige var jo ”Mister Perfect” da hun ble sammen med ham, men det viste seg at hun tok feil igjen, og nå er hun oppgitt over seg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise