Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hvorfor jeg er sånn.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har drevet med selvskading og hatt depresjon før men stoppet med selvskading for ikke så lenge siden (kanskje 2-3 mnd). Jeg er veldig stolt av det fordi det var en vanskelig ting å stoppe med. Grunnen til at jeg gjord det var mest pga familie problemer osv. Selvom livet ikke er perfekt nå heller så er det litt mindre vondt enn før, men i de siste ukene har jeg begynt å føle meg deprimert og får dårlig tanker i hode. Og jeg skjønner ikke hvorfor. Livet mitt er ikke så ille nå, det skje ting som stresser meg litt men det er bedre enn før. Likevel føler jeg at jeg lett begynner å få selvskading/selvom tanker igjen. Noe som jeg ser på en liten situasjon kan begynne å få meg til å gråte, og jeg føler nesten jeg har sinneproblemer. Hver gang lillebroren min eller noen gjør meg sur eller noe sånt føler jeg at jeg får panikk og klikker neste helt. Jeg klarer ikke å kontrollere meg selv og får lyst til å slå til den personen eller meg selv. Jeg vet ikke hvorfor jeg er sånn.

Besvart 24.05.2019 15:18
 

Svar
Hei jente 16 år

Jeg forstår at det er vanskelig for deg nå og du ønsker hjelp til å forstå mer av det som skjer inni deg.

Det er veldig bra at du har jobbet godt med deg selv og stoppet med selvskading. Det synes jeg du skal være veldig fornøyd med!

Jeg vil anbefale deg å oppsøke litt hjelp hos eksempelvis helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere utforske strevet du kjenner så sterkt på nærmere. Helsesykepleier/Helsestasjon for ungdom vil vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP, og vil da hjelpe deg med hvordan du kan komme i kontakt der for videre hjelp. 

Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine. De bør vite hvordan du har det nå, så de kan være gode omsorgspersoner for deg nå og gi deg god støtte, trygghet og masse kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger!

Jeg har lagt ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser