Hopp til hovedinnholdet

Jeg sluttet på skolen, er uten jobb. Kan NAV hjelpe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel jente som gikk første året på videregående. Jeg gikk Medier og kommunikasjon, men dette viste seg og IKKE være noe for meg i det hele tatt, så besluttingen min etter dette året var simpelt, jeg slutta på skolen. Har nå et friår der jeg ikke gjør noen ting, og det kjeder meg. Får heller ikke de pengene 1 gang i mnd jeg fikk når jeg gikk på skole, og det er problematisk for meg, rett og slett. Så det jeg lurer på er egentlig bare om jeg har krav på noe? Fra NAV eller noe? Og her jeg bor er det ikke "bare" og få seg en jobb, jeg bor i en bitteliten "by" der tydeligvis ingen trenger nye ansatte...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Så lenge du er under 18 år, så er det dine foreldre som skal forsørge deg med det du trenger til mat, klær, medisiner, tak over hodet og så videre. Det betyr at hvis de ikke har råd til å forsørge deg, så er det eventuelt de som må søke om økonomisk støtte fra NAV.

Du skriver at du kjeder deg nå som du er hjemme. NAV tilbyr ulike kurs som kanskje kan være noe for deg, for eksempel jobbsøkerkurs. Hvis du kommer inn på et slik kurs, så kan du søke om noe som heter individstønad fra NAV. Du kan også høre med arbeidsgivere om det er mulig å få praksisplass hos dem. Arbeidsplassen må søke om å få godkjent praksisplassen av NAV, og blir det godkjent, så kan du søke om å få individstønad fra NAV mens du jobber der.

Det er ikke alltid  like lett å finne seg en jobb, det kan ta tid og det krever at du er aktiv i jobbsøkingen. Det er veldig lurt for eksempel og møte opp personlig på de plassene du kunne tenke deg å jobbe, og levere en CV. Da får de hilst på deg, og sjansene for å få en jobb nå eller senere blir større. Du bør også registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no" target="_blank">www.nav.no.  

Har du fått tenkt noe mer på videre skolegang til neste år? Hvilken studieretning som passer deg og dine interesser bedre? Les gjerne de artiklene vi har lagt ved svaret til deg.

Vi ønsker deg lykke til videre! :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte