Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil flytte hjemmefra, men får ikke stipend, finnes det andre muligheter da?

Annet 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig fylt 18, mens jeg går på 2 året på videregående skole. Jeg klarer ikke og bo hjemme lengre og har så store behov for å flytte hjemmefra men i og med at jeg bor så nærmt skolen min kan jeg ikke få stipend. Jeg bor i et trangt lite hus og har ikke engang mitt eget soverom, så det blir ikke mye privatliv. Av denne grunn sover jeg mye borte hos kjæreste og venner, men jeg skulle jo så utrolig ønske at jeg kunne fått hatt litt privatliv også. Foreldrene mine har ikke god råd, så vi har ikke så mye og leve på heller, så det er derfor ikke noe vi kan gjøre for tiden. Men jeg leste blant annet denne artikkelen http://www.vg.no/nyheter/innenriks/hoeyre/nav-tvinger-foreldre-til-aa-betale-barnas-husleie/a/10037409/ hvor det står at foreldrene kan bli tvingt av ungdom på 18 til og betale husleie, men dersom foreldrene ikke har penger finnes det da andre muligheter? Evt. nav? Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du ønsker deg privatliv, og at det er vanskelig å bo hjemme når det er liten plass hos foreldrene dine. Men foreldrene dine har nok ikke et ansvar for å betale husleie for deg hvis du nå velger å flytte ut. 

Selv om du ikke er ferdig med videregående opplæring så er du 18 år, og dermed myndig. I dette ligger det også et ansvar for å forsørge seg selv. Saken hadde kanskje vært annerledes hvis du hadde bodd så langt unna en videregående skole at du hadde måttet flytte hjemmefra for å i det hele tatt kunne gå på skolen, da kunne foreldrene dine ha hatt en plikt til å hjelpe deg, i tråd med de økonomiske mulighetene de har. 

Etter det du skriver så har du fremdeles mulighet til å bo hjemme, men du syns det er vanskelig på grunn av plassmangel. Det i seg selv er ikke god nok grunn til at foreldrene dine skal måtte bidra til å betale husleie for deg, med mindre de selv ønsker å bidra. 

Jeg kjenner ikke til at det skal være noen mulighet til å få støtte fra NAV i et slikt tilfelle som dette. Hvis du skal flytte hjemmefra så må du nok også være forberedt på at du blir nødt til å forsørge deg selv.

Jeg skjønner at du syns det er vanskelig å bo hjemme nå, men les artiklene nedenfor, og tenk deg godt om før du eventuelt bestemmer deg for å flytte ut.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva koster det å bo?

Flyttekasser, ung.no

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv, og hvordan finner du et sted å bo?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Leie bolig? Dette må du vite om leiekontrakten!

Gutt og jente maler

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når han vil? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte