Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg utveksle til USA på yrkesfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå 1. Året på vidergående på designe yrkesfag linja, og har veldig lyst til å ta 2.året i USA. hvordan fungerer det? Har haler at noen ganger må man ta 2.året på nytt, stenene det? Og så har jeg dysleksi, så får jeg bo ekstra støtte?

Besvart 05.10.2018 17:28
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer! 

Her tenker vi at du bør avtale time med rådgiver på skolen din så snart som mulig, og høre om hva som er mulig i din situasjon! 

Det er nemlig mulig å utveksle i Vg2 når du går på et studieforberedende utdanningsprogram, mens det er vanskeligere å få til når du går på et yrkesfaglig utdanningsprogram. Yrkesutdanninger har veldig store forskjeller rundt om i verden. Derfor er det så vanskelig å få til tilsvarende tilbud for utveksling på yrkesfaglige utdanningsprogram, selv om enkelte skoler har egne avtaler.

Derimot kan det være mulig å ta deler av læretida i utlandet, og det trenger ikke å bli så dyrt som utveksling. Hjemfylket ditt kan også ha avtaler eller prosjekter i enkelte lærefag. Snakk med rådgiver på skolen din og sjekk med fagopplæringen der du bor.

Så det er altså ikke vanlig å utveksle i Vg2 når du går yrkesfag. Men du bør likevel sjekke med rådgiver på skolen din, og høre om hvilke muligheter som fins. 

Du kan også lese denne artikkelen vi har skrevet om utveksling i Vg2 for de som går studieforberedende utdanningsprogram. Der står det også om den mulige støtten du kan få. Det er sant at man må ta Vg2 om igjen hvis fagene man har tatt i utlandet ikke godkjennes av den norske skolen din. Men det er den norske skolen som du kan avtale godt med på forhånd, og sikre at du får tatt riktige fag, da er det ofte mulig å begynne i Vg3. 

Men her må du uansett starte med å snakke med rådgiver om det fins muligheter for deg! Utveksling er dessverre først og fremst mulig på studieforberedende utdanningsprogram. Men ved å gå til rådgiver får du et endelig svar, og kan se på de ulike alternativene du har! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Lærling i utlandet

Verdenskart (www.colourbox.com)

Mange elever og lærlinger synes det høres spennende ut å ha utveksling i utlandet. Det er absolutt mulig å få til, vi har samlet informasjon om hvordan.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte