Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa flytter pga. jobb. Kan jeg få støtte og bli igjen for å gå på skole?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei hei. Jeg har et spørsmål til dere og håper jeg får svart fortest mulig. Jeg har en mor og en far, som skal flytte til et annet fylke pga jobb osv. Jeg har skole og venner her så jeg blir her. Men jeg lurte på en ting, er det noen mulighet for meg å bo alene, og at jeg kan få dekket husleien og livsopphold? For hvis ikke er jeg nødt til å flytte til et familiemedlem, men jeg vil helst bo alene, jeg holder på med utdanningen og har derfor ikke jobb. Hadde jobb, men sluttet pga det ble for mye for meg. Håper på svar, på forhånd takk :) Vennlig hilsen forvirret jente snart 17!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Kjære Forvirret jente!

 

For å få bostipend og eventuelt lån fra Lånekassen når du bor for seg selv, må minst ett av følgende krav være oppfylt:

 

  • Skolen ligger 40 km eller mer fra foreldrehjemmet 
  • Reisetiden mellom hjem og skole er tre timer eller mer tur-retur 
  • Det er spesielle forhold som gjør at man ikke kan bo hjemme

 

Ettersom foreldrene dine skal flytte til et annet fylke, vil vi anta at avstanden til foreldrehjemmet vil bli på over 40 km, slik at du oppfyller kravet for å få bostipend. Bostipendet er på 3770 kroner i måneden. Lærestedet må bekrefte at du oppfyller krav til bostipend på grunn av avstand.

 

Reisestipend blir gitt som et tilskudd til tre reiser tur-retur mellom foreldrehjemmet og skolen. Reisestipendet blir gitt som tilskudd etter Lånekassens satser. Det blir gjort et fradrag på 990 kr per skoleår som eleven må dekke selv.

 

Du kan også ha krav på grunnstipend på inntil kr 1900 per måned, men dette avhenger av den den samlede inntekten og formuen til foreldrene dine (behovsprøving).

 

En enkel måte å finne ut hvor mye du kan få i støtte fra Lånekassen, er å bruke Lånekassens støttekalkulator: app.lanekassen.no/stottekalk/

 

Du søker om støtte fra Lånekassen på Dine sider på www.lanekassen.no Der kan du også følge søknaden din fra innlevering til den er ferdigbehandlet og pengene er overført til deg. Når du sender inn søknaden om stipend/lån, søker du samtidig på alle de stipendene som kan være aktuelle for deg, dvs. grunnstipend, bostipend og reisestipend, samt utstyrsstipend.  Har du oppgitt at du ikke bor med foreldrene dine, sjekker vi automatisk avstanden mellom foreldrehjemmet og skolen og om du har krav på bostipend. Hvis du flytter fra eller til foreldrene dine i løpet av skoleåret, må du huske å sende et brev til Lånekassen med flyttedato og den nye adressen din. 

Du kan lese mer om stipend og lån til videregående opplæring her: www.lanekassen.no/Hovedmeny/Stipend-og-lan/vg/  

 

Lykke til!

 

Hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte


Quiz: Hva vet du om vold?

Hvilke voldtekter er de vanligste?