Hopp til hovedinnholdet

Stipend fra lånekassen

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg får ca 19 000 i stipend. Disse fikk jeg innbetalt på min brukskonto i starten, men moren min har gjort så de blir satt inn på en sparekonto som hun har full tilgang til. Altså jeg ser ikke noe til disse pengene, og hun kan bruke hva hun vil av dem. Er dette lov? Eller har jeg full rett til å bestemme over disse pengene selv? Pengene blir brukt til vanlige dagligdagse ting og ikke misbrukt av meg, så det er ikke noe grunn til at hun har tatt kontrollen over pengene sånn sett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du sier du får 19000 kr i stipend fra Lånekassen. Dersom dette er et rent stipend, ikke noe lån, er utgangspunktet at den mindreårige disponerer disse pengene selv, da vergen har samtykket på søknadsskjemaene til lånekassen.

 

Dersom en del av disse pengene også er lån, står det klart i vergemålsloven § 55 at vergen råder over disse pengene dersom han/hun ikke har gitt den mindreårige råderetten selv. Det betyr bare at moren din skal hjelpe deg å forvalte pengene på en fornuftig måte. Hun skal ikke selv bruke dem til hva hun vil.

 

I ny vergemålslov av 2010 som ikke er trådt i kraft enda står det klart at vergen også råder over stipend.


Jeg vil anbefale deg å ta en prat med moren din, hvor du forteller henne om hvordan du har tenkt til å forvalte pengene sånn at de varer hele året.

Jeg antar at hun har sørget for at de kom inn på sparekontoen for å hjelpe deg sånn at du ikke bruker opp alle pengene på en gang.

Selv om moren din har disposisjonsrett på kontoen din, har hun ikke anledning til å ta pengene dine.

 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte