Hopp til hovedinnholdet

Min kjæreste er svensk. Hva skal til for at han får støtte fra Lånekassen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg spør på vegne av min kjærste som er svensk. Han har bodd og arbeidet her i norge i 2 år. Han skal nå,neste august dra tilbake til sverige for å gjøre ferdig vidregående, så komme tilbake til Norge for å studere på universitetet eller høgskolen. Det jeg lurer på er om han får støtte når han kommer tilbake til Norge? Da har han kommet direkte fra Sverige.Gjelder de to årene før han drar til Sverige i det hele tatt? Er det noe slags måte han kan få støtte fra Norge,Lånekassen?Svensk lånekassen vil ikke gi ut, kun om han bor i Sverige i minst 2 år.Noe han ikke kommer til å gjøre. Det står dette på lånekassens side: Er du nordisk borger, må du sende inn bekreftelse som viser at du har vært bosatt i Norge i en sammenhengende periode på minst fem år forut for utdanningen du nå søker om støtte til. Du kan for eksempel sende inn bekreftelse fra arbeidsgiver(e) som viser at du har arbeidet i Norge, eller bekreftelse fra lærested(er) som viser at du har vært i utdanning. Lånekassen sjekker opplysninger om registrert botid i folkeregisteret. Han har ikke bodd i norge i fem år. Han har jobbet, i 2/3 år, også drar han tilbake til sverige for å ta vidregående utdannelse, så kommer han tilbake og søker høgsskole her. Hva skal han gjøre hvis han ikke får støtte fra sverige eller fra norge?? Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For at kjæresten din skal ha rett til støtte fra Lånekassen må han:

- enten ha sammenhengende fulltidsarbeid i Norge de siste 24 månedene like før han begynner utdanningen, og betalt skatt til Norge i denne perioden. I tillegg må han da ha hatt oppholdstillatelse som arbeidstaker.

- Eller ha bodd i Norge i en sammenhengende periode på minst fem år og kunne dokumentere det.

 

Du kan lese mer om det her.

 

Hvis din kjæreste reiser tilbake til Sverige for å fullføre videregående utdanning, vil den raskeste måten for ham å få rett til studielån fra Lånekassen på, være at han jobber fulltid i Norge i to sammenhengende år når han kommer tilbake etter videregående.

 

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Stipend og støtte
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om stipend og støtte